Inhoudsopgave
Wat is een Saunabad?
De temperatuur is zo hoog, 80-120 °C, dat de saunaganger snel gaat zweten. Het zweten wordt als reinigend ervaren. Daarom wordt het bezoeken van een sauna ook wel als “saunabad” aangeduid in de zin van persoonlijke verzorging.
Hoe lang blijf je in de sauna?
Neem voldoende rust voordat de saunagang herhaald wordt. In deze pauze kunt u het vochtverlies aanvullen door iets te drinken en/of iets zouts of zoets te eten als daar behoefte naar is. Een complete saunagang duurt anderhalf tovt twee uur, inclusief rusten en wat drinken.
Hoe vaak moet je naar de sauna?
Afhankelijk van hoe vaak je de sauna bezoekt zou je volgende regel kunnen hanteren: één keer naar de sauna per week = drie sessies per bezoek. Twee keer naar de sauna per week = twee sessies per bezoek. Drie keer naar de sauna = één sessie per bezoek. Al luister je best altijd naar je lichaam.
Wat is de werking van de sauna?
Er bestaan twee types van sauna: de klassieke (Finse) sauna en de infrarood-sauna. In de klassieke (Finse) sauna wordt de lucht door een warmtebron opgewarmd. De werking berust op de wisselwerking tussen hete, droge lucht (temperaturen tussen 50-100°C, relatieve vochtigheid van 15 tot 30% en koud water.
Hoe stijgt de bloedtoevoer in de sauna?
Tegelijk zetten de bloedvaten in de huid uit, waardoor de bloedtoevoer naar de huid stijgt, en warm bloed wordt afgevoerd en vervangen door kouder bloed. Hierdoor stijgt de inwendige temperatuur dan weer. Waar normaal slechts 5 tot 10% van het bloed door de huid stroomt, kan dit in de sauna oplopen tot 50-70%.
Hoe stijgt de bloeddruk in de sauna?
Hierdoor stijgt de inwendige temperatuur dan weer. Waar normaal slechts 5 tot 10% van het bloed door de huid stroomt, kan dit in de sauna oplopen tot 50-70%. Om dit mechanisme in stand te houden, begint het hart sneller te pompen en verhoogt de hartprestatie (cardiac output).