Inhoudsopgave
Hoe oud zijn kentekens?
Geschiedenis van de kentekenplaat In 1896 kwam in Nederland de eerste auto op de weg. Twee jaar later werden de eerste kentekenplaten op auto’s geplaatst. Nederland was het eerste land dat een nationaal nummerbord gebruikte. Vanaf 1906 moesten bestuurders een rijbewijs en een nummerbewijs hebben.
Waarom begint Belgisch kenteken met 1?
In 2010 werd in België een nieuw systeem ingevoerd voor nummerplaten. Sindsdien beginnen alle nummerplaten die worden uitgereikt met een “1”. De eerste “Europese nummerplaat” werd uitgereikt aan de Responsible Young Drivers, een organisatie die zich inzet voor veiliger verkeer.
Wie heeft kenteken uitgevonden?
Invoering nummerborden in Nederland De eerste kentekens in Nederland werden in 1898 ingevoerd. De heer Van Dam uit het Groningse Zoutkamp kreeg de eerste plaat, met daarop het nummer 1. Nummer 2 was voor zijn broer. Een jaar later waren er nationaal ongeveer 170 nummerplaten uitgegeven.
Hoe werkt kenteken uitgifte?
Op de eerste afgegeven kentekenplaat staat niets boven het liggende streepje. Vraagt u daarna een nieuwe kentekenplaat aan, bijvoorbeeld na verlies of diefstal, dan krijgt u een 1 op de kentekenplaat (duplicaatcode 1). Daarna een 2, een 3 enzovoort.
Wat betekent een 1 op het kenteken?
Dit cijfer geeft aan hoe vaak er kentekenplaten voor het voertuig zijn afgegeven. Op de eerste afgegeven kentekenplaat staat niets boven het liggende streepje. Vraagt u daarna een nieuwe kentekenplaat aan, bijvoorbeeld na verlies of diefstal, dan krijgt u een 1 op de kentekenplaat (duplicaatcode 1).
Waarom hebben auto’s een kenteken?
#1: kentekens identificeren de auto Een eerste reden om kentekens te gebruiken, is de mogelijkheid om een auto te kunnen identificeren. Zonder kenteken zou je nooit weten welke auto van jou is, als twee identieke modellen naast elkaar geparkeerd staan. Ook andere kunnen je auto aan het kenteken identificeren.
Wat is het meest recente kenteken?
Het laatst uitgegeven kenteken voor een personenauto is momenteel P-664-KZ.