Inhoudsopgave
Hoe beschermt een wrattenzwijn zich?
S’avonds en op het heetst van de dag trekt hij zich terug in holen waar hij achterwaarts in kruipt. Dit doet hij zodat zijn hoofd er aan de voorkant uitsteekt en zo makkelijker vijanden te lijf kan gaan. Deze 50 tot 150 kilogram zware dieren paren in de regentijd en zijn dan zo’n 170 dagen zwanger.
Wat eet knobbelzwijn?
Hele families slapen in deze holen. Het knobbelzwijn eet vooral gras, maar ook bast, bladeren, wortelen, vruchten, aas, insecten en larven, en zelfs uitwerpselen. Ook eet het aarde, voor de mineralen. In het droge seizoen eet het vooral knollen en wortelstokken, in het regenseizoen vooral kort gras.
Wat is het verschil tussen een zwijn en een everzwijn?
Het wilde zwijn, Sus scrofa, ook wel everzwijn genoemd kan makkelijk meer dan een meter lang worden. Alleen de mannetjes hebben slagtanden. Het wild zwijn is een alleseter die de grond omspit om bij voedsel te komen. Hierbij heeft hij een grote invloed op de vegetatie.
Wat is een wrattenzwijn?
verachtelijk, waardeloos persoon. Eigenlijk ‘een Afrikaanse zwijnensoort, de Phacochoerus aethiopicus, gekenmerkt door wratachtige uitwassen op de kop’. Wrattenzwijn is een geliefd scheldwoord van kapitein Haddock in de Kuifje-stripverhalen.
Wat eet een zwijntje?
Wilde zwijnen zijn alleseters; omnivoren dus. Ze eten o.a. eikels, kastanjes, wortels en knollen, maar ook wormen, larven en soms staan er zelfs knaagdieren op het menu. Ze wroeten daarbij vaak in de bodem, op zoek naar alles wat eetbaar is.
Wat voor wortels eten wilde zwijnen?
Daarnaast eten wilde zwijnen graag de wortels van adelaarsvarens, die zijn heel voedselrijk. Deze wortels zitten ook vrij diep in de grond. Door gewroet naar deze wortels zie je in het bos soms veel diepe kuilen bij elkaar.
Waar leeft een wrattenzwijn?
Het wrattenzwijn is een soort wild, behaard varken met slagtanden. Het wordt soms knobbelzwijn genoemd. Het dier komt voor in zuidelijk Afrika. Wrattenzwijnen bewegen zich voort in kleine groepjes.