Welke soorten meeuwen zijn er?
Er bestaan meer dan honderd soorten meeuwen. Oorspronkelijk waren dit echte kust- en zeevogels, die vooral vis en ander zeeleven aten. Maar een aantal soorten meeuwen kom je de laatste decennia steeds vaker binnen steden en dorpen tegen. De kokmeeuw, de zilvermeeuw en de kleine mantelmeeuw zal je het vaakst zien.
Hoeveel soorten meeuwen in Nederland?
Na eerst Polen en Duitsland te hebben gekoloniseerd, lijkt Nederland nu aan de beurt. Ze worden bij ons in bijna alle maanden wel gezien, maar vooral vanaf de nazomer t/m de winter: zowel langs de kust als in het binnenland. Op deze foto staan vijf soorten meeuwen.
Wat is de grootste meeuw?
De grote mantelmeeuw is een kolossale vogel: het is de grootste meeuw ter wereld. Hij komt het meest voor aan de kust van IJsland, Noorwegen en de Britse Eilanden. In Nederland is deze reuzenmeeuw ook veel waar te nemen en hij broedt hier sinds 1993 ook jaarlijks, in toenemend aantal.
Welke meeuw is het?
Je raad het al, de geelpootmeeuw heeft duidelijke gele poten, net als de kleine mantelmeeuw. Geelpootmeeuwen onderscheiden zich van de kleine mantelmeeuw door o.a. hun duidelijk lichtere kleur mantel. De geelpootmeeuw heeft een hoekigere kop dan de pontische meeuw met een forse snavel.
Wat is het verschil tussen een meeuw en een zeemeeuw?
Mede hierdoor is met name de taxonomie van de grote meeuwen uit het geslacht Larus zeer complex en er wordt ook wel aangenomen dat hybridisatie een rol kan hebben gespeeld bij de vorming van de diverse soorten. In het dagelijks taalgebruik worden diverse meeuwensoorten ook wel aangeduid als ‘zeemeeuw’.
Hoe groot is een zeemeeuw?
Ze hebben een typische schelle, krijsende roep, wat “kliauwen” wordt genoemd. De snavel is stevig en vrij lang, de poten zijn voorzien van zwemvliezen. De “echte” meeuwen variëren in formaat van de dwergmeeuw (120 g en 29 cm) tot de grote mantelmeeuw (1,75 kg en 76 cm).
Welke meeuwen in Nederland?
De meest voorkomende meeuwensoorten aan onze kust zijn de zilvermeeuw (Larus argentatus), de kokmeeuw (Larus ridibundus), de kleine mantelmeeuw (Larus fuscus), de stormmeeuw (Larus canus) en de grote mantelmeeuw (Larus marinus).