Waar zitten buikorganen?
Organen die zich echt in de buikholte bevinden, zoals maag, lever, milt en het overgrote deel van de darmen liggen intraperitoneaal. Organen die er wel aan grenzen maar zich niet echt in de buikholte bevinden, zoals de nieren en het pancreas, noemt men extraperitoneaal (meestal retroperitoneaal).
Welke organen liggen peritoneaal?
Dit zijn: de maag, de dunne darm (behalve het duodenum), het horizontale gedeelte (colon transversum) en het S-vormige gedeelte (colon sigmoides) van de dikke darm, de lever, de staart van de alvleesklier en de milt.
Waar ligt het peritoneum?
Het buikvlies (peritoneum) is een dunne weefsellaag aan de binnenkant van de buikwand die alle organen in de buik omgeeft. Het buikvlies bestaat uit twee delen: het peritoneum parietale (m.b.t. de wand) en het peritoneum viscerale (m.b.t. de ingewanden). Het peritoneum parietale bekleedt de binnenwand van de buikholte.
Welke vier organen of structuren hebben een Retroperitoneale ligging?
In het retroperitoneum bevinden zich de alvleesklier (pancreas), een deel van de twaalfvingerige darm (duodenum), de twee verticale gedeeltes van de karteldarm (colon ascendens en colon descendens), de endeldarm (rectum), de nieren (renes) en bijnieren (adrenes), de prostaat (prostata), de onderste holle ader (vena …
Wat is peritoneum viscerale?
Membraan dat de binnenste wanden van de abdominale holte (of de buikholte) en de pelvische holte (of de bekkenholte) bekleedt (pariëtaal peritoneum) en dat het merendeel van de abdominale organen bedekt en ondersteunt (visceraal peritoneum).
Wat is het Parietaal peritoneum?
Het peritoneum parietale bekleedt de binnenwand van de buik- en de bekkenholte. Het zit zowel voor als achter stevig vast aan de buikspieren. Tussen het peritoneum parietale en de buikspieren zit los bindweefsel waar een netwerk van lymfevaten doorheen loopt (het subperitoneale lymfestelsel).