Inhoudsopgave
Welke landen horen bij het Schengengebied?
Momenteel bestaat het Schengengebied uit 26 Europese landen, waarvan 22 EU‑lidstaten: België, Tsjechië, Denemarken, Duits‑ land, Estland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Letland, Li‑ touwen, Luxemburg, Hongarije, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden.
Hoeveel landen maken deel uit van de EER?
EER staat voor Europese Economische Ruimte (of EEA in het Engels). Er zijn 30 EER-landen: Alle 27 EU-lidstaten. Liechtenstein.
Wat is een Schengengebied?
Het Schengengebied is een samenwerking van 26 Europese lidstaten die een gemeenschappelijk grens- en visumbeleid voeren, deze landen noemen we Schengenlanden of Schengen staten. De lidstaten zijn dus aan dezelfde visumregels gebonden, deze zijn vastgelegd in de gemeenschappelijke Visum Code, EU verordening 810/2009/EG.
Is het Verenigd Koninkrijk een Schengenland?
Het oorspronkelijke verdrag werd in 1985 in de Luxemburgse plaats Schengen gesloten door België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. Het Schengengebied is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid en omvat nu 26 landen. Alleen Ierland en het Verenigd Koninkrijk maken geen deel uit van het Schengengebied.
Welke landen maken deel uit van de Schengenzone?
Van de EU-landen maken Roemenië, Bulgarije en Kroatië nog geen deel uit van de Schengenzone; voor Cyprus is het verdrag nog niet in werking getreden. Ook vier landen die geen lid zijn van de Europese Unie, maken wel deel uit van het Schengengebied: Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein.
Welke EU-landen horen niet bij het Schengengebied?
Welke EU-landen zijn geen Schengenlanden. Deze EU-landen horen hier niet bij het Schengengebied: Bulgarije; Cyprus; Ierland; Kroatië;
Wat is de Schengen overeenkomst?
De Schengenlanden hebben gezamenlijke afspraken gemaakt over het visumbeleid, het asielbeleid en de samenwerking tussen politie en jusitie. De overeenkomst maakt thans een integrerend deel uit van de EU-verdragen en omvat nu onder meer alle EU-landen, uitgezonderd Ierland, Denemarken, Roemenië, Bulgarije en Kroatië.