Wat gebeurt er in een psychiatrische instelling?
Als zo’n ambulante behandeling niet de beste behandeling is, dan gaat de patiënt naar een gespecialiseerde afdeling. Zo bestaan er afdelingen voor de behandeling van depressie, middelen- en alcoholmisbruik, psychotische stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychische stoornissen bij ouderen…
Wat gebeurt er in een psychiatrisch ziekenhuis?
Een psychiatrisch ziekenhuis kan naast voltijdse opname en psychiatrische verzorging ook poliklinische raadpleging, dagbehandeling en beschut wonen aanbieden. Doel is behandeling van de psychiatrische symptomen en rehabilitatie van de patiënten in de samenleving.
Wat gebeurt er in een instelling?
In een gemeenschapsinstelling zorgen begeleiders, leerkrachten, psychologen en maatschappelijk werkers voor een goede pedagogische begeleiding. Daarnaast is er een specifiek aanbod in functie van de concrete hulpvraag van elke jongere, rekening houdend met de mogelijkheden van de instelling.
Kun je je vrijwillig laten opnemen?
Het kan alleen, als je een gevaar bent voor jezelf of je omgeving, of als de kans op dat gevaar groot is. Een opname zou dan de enige manier zijn om het gevaar af te wenden. Het gebeurt wel eens bij mensen die hardnekkige aanvechtingen tot suïcide hebben en die weigeren om zich vrijwillig te laten opnemen.
Wat na opname psychiatrie?
In het algemeen komt al vrij snel na uw opname ter sprake hoe lang ongeveer uw verblijf in het ziekenhuis zal gaan duren, en ook of het de bedoeling is dat u weer teruggaat naar huis of naar bijvoorbeeld een beschermende woonvorm. Voor veel mensen is de terugkeer naar het gewone dagelijkse leven een grote overgang.
Waarom moet je naar een instelling?
Als je in een gesloten instelling wordt geplaatst, krijg je daar een behandeling. Je leert hoe je je leven beter kunt inrichten en hoe je beter met jezelf en met anderen kunt omgaan (sociale vaardigheden). Je verblijf is zo kort mogelijk en zo lang als nodig. Je familie wordt erbij betrokken.