Inhoudsopgave
Wat is vismigratie?
Via een opening in de sluis kan een vis uit zee naar het achterland zwemmen, of andersom. Zo worden de Haringvlietsluizen af en toe op een kier gezet om verschillende trekvissen het bouwwerk te laten passeren.
Hoeveel korter is de Nederlandse kust geworden door de bouw van de stormvloedkering?
Door de afdammingen werd de kustlijn, de directe grens tussen zee en land, aanzienlijk verkort. In plaats van een 700 km grillige kustlijn, ontstond er een min of meer rechte kustlijn van maar 80 km. Hierdoor waren er veel minder waterkeringen nodig die overstroming vanuit zee moesten voorkomen.
Waardoor is er meer zoet water gekomen?
Door het afsluiten van de zeearmen zorgden de waterkeringen in de delta voor een grote beschikbaarheid van zoetwater. Hier maakten landbouwers, drinkwaterbedrijven en de industrie in loop der jaren steeds meer gebruik van.
Hoe beschermen de Deltawerken ons?
De Deltawerken werden gerealiseerd om ons te beschermen tegen het water. Als onderdeel hiervan worden de stormvloedkeringen, die de ruggegraat van deze Deltawerken vormen, gesloten opdat Noordzeewater niet verder Nederland in kan stromen.
Waarom vismigratie?
Waarom een pilot vismigratie Vissen en vismigratie zijn uitstekend geschikt om het belang van goede waterkwaliteit en een gezonde leefomgeving te communiceren en te vertalen naar zowel de regio als internationale fora (EU KRW, KRM, Rijn Commissie en OSPAR).
Wat is een Vismigratierivier?
De Vismigratierivier wordt een kilometerslange slingerende rivier voor vissen, dwars door de Afsluitdijk. Met de aanleg wordt een belangrijke schakel in de trekvisroutes hersteld. Allerlei soorten trekvissen kunnen straks weer vrij heen en weer zwemmen tussen Waddenzee en IJsselmeer.
Wat kun je doen bij de Deltawerken?
Wat kun je doen bij de Deltawerken? De Deltawerken – met onder meer een stormvloedkering, dijken, dammen en sluizen – hebben veel te bieden voor iedereen die wil zien hoe Nederlanders omgaan met en zich beschermen tegen het water.
Welke vissen trekken?
Maar behalve palingen behoren ook driedoornige stekelbaarsjes, zee- en rivierprikken, zalmen, steuren, elften en finten, zeeforellen, spieringen en houtingen tot de trekvissen.