Hoe ziet een maanoppervlak eruit?

Hoe ziet een maanoppervlak eruit?

Het maanoppervlak is voor het grootste gedeelte overdekt met inslagkraters (maankraters). Waarschijnlijk zijn de kraters ontstaan door meteorieten. Een maankrater ziet eruit als een ronde kom waar een hoge ring omheen, een ringberg. Grote kraters met lage ringen en ondiepe bodems worden wal- of ringvlakten genoemd.

Kan ik de maan zien?

Schijngestalte van de maan Als de maan niet aan de zonkant staat, is hij alleen ’s nachts te zien. Maar als de maan wel tussen de aarde en de zon in staat, zie je hem juist alleen overdag. En wanneer de maan aan een van de zijkanten staat, verschijnt hij een deel van de dag en een deel van de nacht aan de hemel.

Welke kant van de maan zien we?

Tegenwoordig draait de Maan in 27 dagen om haar as, even lang als de omlooptijd rond de Aarde. Dat betekent dat we altijd dezelfde kant van de Maan zien. De achterkant blijft altijd uit zicht.

Waar hoort onze maan bij?

Onze maan hoort daar ook bij. Hoewel er manen in het Zonnestelsel zijn die nog groter zijn dan onze maan (te weten Ganymedes, Titan, Callisto en Io), worden de Aarde en de Maan wel als dubbelplaneet aangeduid, omdat de Maan in vergelijking met de Aarde niet zeer klein is: de massa van de Maan is 1/81 van die van de Aarde.

Is de maan de grootste man van ons zonnestelsel?

De Maan is de enige natuurlijke satelliet van de Aarde en is een van de 5 grootste manen van ons zonnestelsel.Ze wordt soms aangeduid met haar Latijnse naam Luna.. De meeste manen in het Zonnestelsel zijn erg klein, maar er zijn enkele grote, planeetachtige manen.

Wat zijn de schijngestalten van een nieuwe maan?

Schijngestalten (Moon phases): 0 (1)— nieuwe maan, 0.25—eerste kwartier, 0.5— volle maan, 0.75—laatste kwartier

Wat veroorzaakt getijdenwerking op de maan?

De Aarde veroorzaakt ook getijdenwerking op de Maan. Door de ruim 80 keer zo grote massa van de aarde is het effect op de maan veel groter dan omgekeerd. De draaisnelheid van de Maan is hierdoor al zo sterk afgenomen dat ze ten opzichte van de aarde niet meer om haar as draait.