Waarom zit Defensie in Mali?
De Verenigde Naties (VN) proberen de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen. Dit gebeurt met de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma). Nederland leverde tot in 2019 al een belangrijke bijdrage aan deze missie.
Wie stuurt Nederlandse militairen naar andere landen?
Wanneer Nederland een verzoek krijgt om deel te nemen aan een vredesmissie, beslist de regering daarover. Zo’n besluit wordt niet zomaar genomen. De minister van Defensie geeft aan de Tweede Kamer uitleg over de missie. En hij vertelt waarom de missie nodig is.
Wat deed Nederland in Mali?
Nederlandse militairen voerden in die periode gezamenlijk meer dan 1.200 eendaagse en 120 meerdaagse patrouilles uit. Die waren om informatie te verzamelen voor het hoofdkwartier in Bamako. De Nederlandse militairen voerden in Mali vooral verkenningen uit en verzamelden inlichtingen.
Waarom is Nederland in Mali?
Het Westen vreest een jihadistische springplank naar Europa. Bovendien heeft Europa handelsbelangen in het gebied. Mauritanië levert ijzererts, Niger uranium en de regio is een belangrijke leverancier van olie en gas – ook Nederland haalt olie uit Algerije.
Hoeveel Nederlandse militairen in het buitenland?
Nederlandse militairen dragen dagelijks bij aan vrede, vrijheid en veiligheid in de wereld. De krijgsmacht levert 538 functies voor grote en kleinere missies in het buitenland (stand 7 maart 2022). Klik op een druppel op onderstaande kaart voor meer informatie over de Nederlandse inzet in het buitenland.
Wat deed Nederland in Afghanistan?
Vanaf 1 januari 2015 deden Nederlandse militairen mee aan de NAVO-missie Resolute Support. De missie had als doel het veiligheidsapparaat, leger en politie in Afghanistan verder op te bouwen. De missie eindigde in 2021. Meer informatie over de ISAF-missies in Kunduz en Uruzgan vindt u op Rijksoverheid.nl.