Wat is poldermodel betekenis?

Wat is poldermodel betekenis?

Nederlands stelsel waarin regelmatig overleg plaatsvindt tussen overheid en werkgevers- en werknemersorganisaties om tot afspraken te komen over zaken als lonen, premies, toeslagen, vergoedingen, arbeidstijden enzovoort.

Wat bedoelt men met polderen?

Het poldermodel is de naam die gegeven wordt aan het Nederlandse consensusmodel waarin werkgevers, vakbonden en overheid met elkaar aan tafel gaan zitten om te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden en lonen. Dat overleg vindt vaak plaats in de vakraad van de betreffende sector.

Waarom heet polderen polderen?

‘Polderen’ De term ‘poldermodel’ komt van de samenwerking die nodig was om het water buiten de nieuwe polders te houden. In perioden van overstroming werden edelen en burgers namelijk gedwongen om samen te werken en op die manier het hoge water een halt toe te roepen.

Wat hield het Akkoord van Wassenaar in?

Het Akkoord van Wassenaar is een akkoord dat op 24 november 1982 werd gesloten tussen de organisaties van werkgevers en werknemers die vertegenwoordigd waren in het overlegorgaan de Stichting van de Arbeid. Het Akkoord van Wassenaar behelst een politiek van loonmatiging.

Wie heeft de polder uitgevonden?

Verveningspolders zijn ontstaan in ontgonnen (voormalige) veengebieden. In het merendeel van de ontgonnen veengebieden zijn door de grootschalige winning van turf grote ‘meren’ ontstaan: veenplassen. Later zijn deze veenplassen drooggelegd door middel van inpoldering, waardoor de oude diepe droogmakerijen ontstonden.

Wie zijn de sociale partners in de economische sectoren?

De sociale partners zijn de werkgevers en de werknemers, die samenwerken in werkgeversorganisaties en werknemersorganisaties (vakbonden). Samen maken zij per branche of sector afspraken over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden.

Waarom loonmatiging?

Bij loonmatiging stijgen de lonen minder dan de arbeidsproductiviteit waardoor de loonkosten per product dalen. De inflatie (CPI): hogere prijzen leiden tot een hogere omzet en winst bij bedrijven en dus meer ruimte om de lonen te verhogen.