Inhoudsopgave
Welke factoren een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van psychische klachten?
Genetische factoren Het gaat, naast de wisselwerking met de omgeving, altijd om een combinatie van verschillende genen. Sommige aandoeningen hebben een sterkere erfelijke component dan anderen. Voorbeelden hiervan zijn: ADHD, autisme, bipolaire stoornis en schizofrenie.
Hoe denk je dat psychologische factoren van invloed kunnen zijn op de lichamelijke functies?
Bij stress zorgt een deel van dit zenuwstelsel -het sympatische zenuwstelsel- automatisch voor allerlei lichamelijke reacties, zoals het verhogen van hartslag, ademhaling, bloeddruk, spierspanning en het verlagen van activiteit in o.a. ons spijsverteringsstelsel en de seksuele functies.
Wat is een Beinvloedende factor?
De in de literatuur genoemde beïnvloedende factoren kunnen worden onderverdeeld in: persoongebonden factoren, omgevingsfactoren (werk- en thuissituatie, samenleving, regelgeving) en factoren die betrekking hebben op de interventie (begeleiding en behandeling).
Wat zijn de psychologische factoren van een psychische stoornis?
Psychologische factoren: Hierbij gaat men ervan uit dat de aandoening opgelost kan worden door de belevingswereld van de persoon te onderzoeken. Aangezien een psychische stoornis zelden kan worden toegeschreven aan één factor, kan ook een behandeling niet uit één factor bestaan.
Wat zijn psychische stoornissen?
Psychische stoornissen kennen tal van mogelijke oorzaken. Bij een heleboel ziekten spelen genen en een familiegeschiedenis een rol. Daarnaast dragen levenservaringen, zoals stress of een geschiedenis van misbruik bij aan de totstandkoming van mentale problemen.
Wat is de oorzaak van psychologische ziekten?
Bij psychologische ziekten treden bijgevolg tal van klachten op, zoals isolatie, nervositeit, slaap- of eetlustwijzigingen, verwardheid, apathie, rusteloosheid, agressie, stemmingswisselingen,…
Wat is de meest voorkomende psychische aandoening?
Er zijn veel verschillende mogelijke psychische aandoeningen. De meest voorkomende typen zijn: angststoornissen. bipolaire stoornis. depressie. dissociatieve stoornissen. eetstoornissen. impulscontrole en verslavingsaandoeningen. nagebootste stoornissen.