Waarom een stichting en geen vereniging?
Een stichting heeft alleen een bestuur, maar geen leden. De vereniging heeft leden en een algemene ledenvergadering. Het bestuur van de stichting kiest de bestuurders. Het bestuur wordt uit leden gekozen en legt verantwoording af aan de leden bij de algemene ledenvergadering.
Kan ik als stichting ook een contributie vragen?
Een stichting heeft niet een echt democratisch karakter. Het bestuur bestuurt, en is de baas. Omdat er geen leden zijn, hoeft het bestuur geen rekening en verantwoording af te leggen aan haar leden. Er is dus ook geen sprake van een contributie; natuurlijk kunnen er wel donateurs zijn.
Kun je lid worden van een stichting?
Maar een stichting is op haar beurt meestal slagvaardiger dan een vereniging. Een stichting heeft dus geen leden en dat is zelfs bij wet geregeld. Als er binnen een stichting personen zijn die wel een rol hebben die op dat van een lid lijkt, dan overtreedt de stichting mogelijk de wet.
Wat is er nodig om een stichting op te richten?
Voor de oprichting van een stichting gaat u naar de notaris. De notaris stelt de notariële akte op met daarin de statuten. De notaris verzorgt vervolgens meestal de inschrijving van uw stichting in het Handelsregister van KVK. U kunt een stichting alleen of samen met anderen oprichten.
Wie zijn de eigenaren van een stichting?
Een stichting heeft geen leden of aandeelhouders, en kan derhalve noch contributie noch aandelenkapitaal ontvangen. Wel kunnen stichting geld ontvangen via erfenissen, donaties en leningen, naast inkomsten uit activiteiten.
Welke kosten mag een stichting maken?
Een stichting kent geen minimaal startkapitaal. Voor het oprichten van een stichting ben je tussen de 400 en 1.000 euro notariskosten kwijt. Dit is afhankelijk van de notaris en hoe complex de stichting is. Daarnaast betaal je eenmalig 51,95 euro voor je inschrijving in het Handelsregister.
Wat zijn de kosten voor het oprichten van een stichting?
Voor het oprichten van een stichting ben je tussen de 400 en 1.000 euro notariskosten kwijt. Dit is afhankelijk van de notaris en hoe complex de stichting is. Daarnaast betaal je eenmalig 51,95 euro voor je inschrijving in het Handelsregister.