Wat is de taak van een vrederechter?

Wat is de taak van een vrederechter?

De vrederechter heeft ook een groot aantal taken op het gebied van het familierecht: hij/zij stelt bewindvoerders aan voor personen die hun goederen niet zelf kunnen beheren (en controleert ze), hij/zij beveelt de gedwongen opname van geesteszieken (de vroegere collocatie) enzovoort.

Wat zijn de kosten bij een vrederechter?

Onder rolrechten verstaan we een soort vergoeding om het dossier bij de rechtbank te openen. Voor de vrederechter bedragen de rolrechten 50 euro. Het is de verliezende partij die op het einde van de rit voor de rolrechten moet opdraaien. De overheid zal ervoor zorgen dat die kosten geïnd worden.

Wie betaalt de gerechtskosten bij het vredegerecht?

Gerechtskosten. De rechtbank beslist in het vonnis wie de gerechtskosten moet betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten van dagvaarding, rolrecht en attesten. Meestal is het de verliezende partij die moet betalen.

Hoe in beroep gaan tegen vonnis vrederechter?

Wanneer u het niet eens bent met de beslissing van de vrederechter, dan kunt u voor vorderingen van minder dan 2500 euro, voor huurgeschillen, voor erfdienstbaarheden, voor onteigeningsgeschillen, in beroep gaan bij de rechtbank van eerste aanleg (art. 577, tweede lid, Ger. W.).

Is het vredegerecht gratis?

Er zijn geen formaliteiten, het is gratis en gaat snel. Het zal niet altijd effectief tot een verzoening komen, maar je hebt niets te verliezen. En slaagt de verzoeningspoging, dan sta je bovendien juridisch sterk omdat de vrederechter het akkoord in een afdwingbaar vonnis zal gieten.

Hoe contacteer ik de vrederechter?

Voor bepaalde zaken kunt u bij de griffie van het vredegerecht een verzoekschrift indienen: u legt de betwisting uit, zet de redenen van uw verzoek uiteen en geeft de identiteit van de betrokken personen. Alle partijen ontvangen een gerechtsbrief waarin hen gevraagd wordt om voor de vrederechter te verschijnen.

Is de vrederechter gratis?

Een verzoeningsprocedure voor de vrederechter is geen rechtszaak. Het is niet meer dan een poging tot een minnelijke schikking tussen jou en de tegenpartij, maar in het bijzijn van een rechter. Er zijn geen formaliteiten, het is gratis en gaat snel.