Kan POH GGZ diagnose stellen?

Kan POH GGZ diagnose stellen?

De huisarts/POH GGZ bepalen in overleg met de patiënt welke zorg nodig is. Afhankelijk van de ernst of complexiteit van het beeld zal de huisarts/POH GGZ, na het stellen van een diagnose, zo nodig de patiënt doorverwijzen.

Heeft elke huisarts een POH GGZ?

Huisartspraktijken kunnen sinds 2007 zich laten ondersteunen door een POH-GGZ. Deze kan op verzoek van de huisarts een cliënt met psychische problemen zien om een beter beeld van de klacht te krijgen, de mogelijk nodige behandeling vast te stellen en verdere begeleiding te verlenen.

Wat kun je doen tegen psychische klachten?

Met psychische problemen kunt u online hulp zoeken. U kunt ook terecht bij uw huisarts of bedrijfsarts als u er zelf niet uit komt. De huisarts of bedrijfsarts helpt u zelf of verwijst u door naar hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Wat doet een praktijkondersteuner huisarts GGZ?

Praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg: De praktijkondersteuner GGZ ondersteunt de huisarts bij de behandeling van patiënten met psychische klachten. De praktijkondersteuner GGZ inventariseert en analyseert wat er bij u speelt en bespreekt samen met u de mogelijke vervolgstappen.

Wat mag een POH GGZ?

Als POH-GGZ ga je onder andere aan de slag met:

  • Probleemverheldering.
  • Signalering.
  • Opstellen en bespreken van een vervolgstappen.
  • Geven van voorlichting en psycho-educatie.
  • Begeleide zelfhulp, ondersteuning zelfmanagement.
  • Interventies gericht op verbetering in functioneren van de patiënt met psychische klachten.

Waaronder valt de POH GGZ?

De functie praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (afgekort POH-GGZ) is ontstaan door de toenemende vraag naar hulp bij psychische en psychosociale problemen in de huisartsenpraktijk. Een POH-GGZ is werkzaam binnen een huisartsenpraktijk en valt daarmee onder de eind- of behandelverantwoordelijkheid van de huisarts.

Wat doet een praktijkondersteuner GGZ huisarts?

Hoe vaak naar POH GGZ?

Ons advies is om hiervoor maandelijks in elk geval minimaal een half uur in te plannen. Het is van belang dat de POH-GGZ ruimte heeft om het samenwerkingsnetwerk te verkennen, vakliteratuur bij te houden en nascholing te volgen. . Aan intervisie besteedt u ongeveer 1,5 uur-2 uur per 6-8 weken.

Hoeveel gesprekken met praktijkondersteuner?

Vooral behoefte aan gesprekken Gemiddeld hebben zij 5 tot 7 gesprekken met de POH-ggz. Zevenenveertig procent van de patiënten kon binnen een week (na verwijzing door de huisarts) terecht bij de POH-ggz en 38% binnen een tot twee weken.