Inhoudsopgave
Als je samenwoont met iemand met een dwangstoornis kan het zijn dat je minder sociale activiteiten onderneemt. Bijvoorbeeld omdat je minder vaak mensen thuis uitnodigt. Ook kan je overbelast raken als je te veel praktische taken overneemt van de persoon met een dwangstoornis.
Wat dwang met je doet?
Samenvatting. Dwang is een psychische stoornis die iemands leven zeer sterk kan beïnvloeden. Het kan vele uren van een dag in beslag nemen en het normale functioneren in werk, gezin en maatschappij ernstig belemmeren. Dwang is ook nog eens een verschijnsel dat vele gezichten kent.
Hoe kan je van een dwangstoornis afkomen?
Als u een dwangstoornis heeft, kunt u zelf een aantal dingen doen om met uw angsten te leren omgaan en u beter te voelen.
- Bewegen.
- Genoeg slapen.
- Regelmatig leven.
- Goed eten.
- Geen alcohol en drugs gebruiken.
- Ontspannen.
- Zo veel mogelijk alles blijven doen.
- Uw gedachten proberen te veranderen.
Wat is drang en dwang?
Dwang en drang zijn vormen van beïnvloeding waarmee beoogd wordt iemand iets te laten ondergaan of tot bepaald handelen of nalaten aan te zetten. Kenmerkend voor dergelijke vormen van beïnvloeding is dat de keuzevrijheid wordt ingeperkt.
Wat is dwang en drang?
Dwang en drang zijn vormen van beïnvloeding die beogen om iemand iets te laten ondergaan of iemand aan te zetten tot bepaald handelen, hetzij bepaald handelen juist na te laten. Daarmee wordt iemands keuzevrijheid beperkt of zelfs, bij toepassing van dwang, geheel weggenomen.
Hoe lijden mensen met dwanggedachten?
Mensen met dwanggedachten kunnen enorm psychisch lijden. Vaak durven ze aan niemand te vertellen dat ze deze gedachten hebben. Hierbij speelt de angst dat een ander denkt dat ze gek of gevaarlijk zouden zijn en gevoel van schaamte een grote rol. Niet alle dwanggedachten zijn hetzelfde.
Waarom moet iemand zich ziek melden voor dwanggedachten?
Soms moet de persoon zich ziek melden voor zijn werk, omdat het niet meer mogelijk is dit werk te doen. De dwangstoornis neemt alle tijd in beslag. De persoon voelt zich vaak eenzaam. Juist omdat hij zich schaamt voor zijn dwanggedachten en dit liever verbergt (voor zover dit mogelijk is).