Waarom stijgt warme?

Waarom stijgt warme?

De dichtheid, en in dit geval dus ook de massa, van de koelere lucht ondervindt een grotere zwaartekracht dan de opgewarmde luchtlaag onderin. De koele lucht ‘zinkt’ naar het aardoppervlak, waarbij de lichtere, warme lucht omhoog wordt verdreven. Dit is waarom warme lucht stijgt.

Waardoor gaat lucht stijgen?

Lucht stijgt alleen maar op als de dichtheid van die lucht lager is dan de dichtheid van de omringende lucht – en dat is (toevallig) het geval bij lucht die warmer is dan de lucht in de omgeving, omdat lucht uitzet wanneer het warmer wordt. Lucht van 10 °C zal dus opstijgen als de lucht in de omgeving 5 °C is.

Waarom wordt het kouder naarmate je hoger komt?

Hoe hoger je komt, hoe minder lucht er nog boven je aanwezig is en op je drukt. Daardoor is de luchtdruk lager en worden de luchtdeeltjes minder samengedrukt dan lager in de atmosfeer. De temperatuur van de lucht is eigenlijk niets anders dan de energie die luchtdeeltjes hebben doordat ze bewegen.

Wat gebeurt er met lucht die opwarmt?

Door de opwarming van de aarde wordt de lucht warmer, en warme lucht kan meer waterdamp bevatten. Omdat waterdamp een broeikasgas is, zorgt die extra waterdamp in de lucht voor meer opwarming, waardoor de lucht nog meer waterdamp kan bevatten, waardoor de aarde nog verder opwarmt enzovoort.

Waarom wordt de dichtheid van lucht kleiner als je het opwarmt?

De verwarming zelf kan met behulp van geleiding alleen de lucht verwarmen die direct in contact komt met de verwarming. Deze lucht wordt hierdoor warmer, krijgt een lagere dichtheid en stijgt daarom op. Als de lucht weer afkoelt, daalt het weer naar beneden.

Wat gebeurt er als warme lucht opstijgt?

De koude lucht is zwaar en dwingt de warme lucht om op te stijgen. Maar, als de warme lucht opstijgt, koelt hij af, en dan ontstaat er een brede wolkenband. Het begint te regenen – en het blijft regenen – tót het front voorbijgetrokken is.