Inhoudsopgave
Welke drie plastiden kunnen voorkomen in een plantaardige cel?
Plastiden zijn een type grote organellen in plantencellen, omgeven door twee membranen. Ze maken belangrijke stoffen voor de cel en slaan die op. Chloroplasten (bladgroenkorrels), amyloplasten en chromoplasten zijn de belangrijkste plastiden.
Welke organellen zitten in een plantencel?
Een plantaardige cel is een cel zoals die bij planten voorkomt. Zo’n cel bestaat van buiten naar binnen uit een celwand, een membraan, een laagje cytoplasma en een vacuole: de grote, centrale ruimte die gevuld is met water en opgeloste stoffen.
Waar in een plantaardige cel kunnen zich plastiden bevinden?
Plastiden zijn een type celorganellen die alleen voorkomen in het cytoplasma van de cellen van planten en algen.
Wat zijn de drie bekendste plastiden?
De volgende celorganellen behoren tot de plastiden:
- chloroplast, door chlorofyl groen gekleurde plastiden, die de fotosynthese verzorgen.
- chromoplast, door carotenoïden of xanthofyl geel tot (oranje-)rood gekleurde plastiden.
- etioplast, door lichtgebrek uit proplastide ontstane, ongekleurde plastiden.
Wat zijn plantaardige organellen?
Plantaardige organellen: zijn kenmerkend voor plantencellen 1 Zorgt voor groei van cel door opnemen water 2 Zorgt samen met de celwand voor stevigheid van de cel 3 In een cel vaak één grote en meerdere kleine vacuolen
Wat zijn de organen van een cel?
Organellen zijn als het ware de organen van een cel, met elk een eigen gespecialiseerde vorm en functie. Je kunt ook zeggen dat organellen de functionele eenheden van een cel zijn. Organellen komen alleen voor in eukaryote cellen en zijn elk omgeven door een eigen membraan. Prokaryote cellen hebben geen organellen.
Hoeveel organellen bevatten eukaryoten?
Bijna 50% van het totale volume van een eukaryotische cel wordt fysiek in beslag genomen door organellen. De grootste organellen, zoals de celkern en vacuole, zijn over het algemeen duidelijk zichtbaar onder een traditionele lichtmicroscoop . Niet alle eukaryoten bevatten onderstaande organellen.
Welke prokaryoten beschikken over echte organellen?
De meeste prokaryoten (bacteriën) beschikken niet over echte organellen. Er kunnen soms bacteriële microcompartimenten worden onderscheiden, zoals de carboxysomen in cyanobacteriën, die een functie hebben bij het vastleggen van CO 2. Microcompartimenten kunnen beschouwd worden als primitieve organellen.