Waarom versnelling op fiets?

Waarom versnelling op fiets?

Als je een steile heuvel op moet fietsen kies je voor een versnelling waardoor je wat sneller kunt trappen dan dat het wiel draait. Het fietsen kost dan minder kracht. Op een vlak stuk weg en met wind mee kun je een versnelling kiezen waardoor je langzamer kunt trappen. Het wiel draait snel, maar je trapt langzaam.

Wat is de meest milieubewuste keuze om je motor op te starten in de ochtend?

Het starten van je voertuig zonder gas te geven. Gebruik van toerenteller, cruisecontrole en boordcomputer. Zo snel mogelijk doorschakelen bij lage toerentallen. Bij het accelereren het gaspedaal vanaf de tweede versnelling snel en tot maximaal driekwart indrukken.

Wat beïnvloedt de minimale volgafstand?

Een formule die toegepast wordt om de correcte afstand te bepalen, zegt dat je volgafstand moet overeenkomen met de helft van je snelheid. Rijd je 120 km/u, dan moet je dus minimaal 60 meter afstand houden. Let op: wanneer je in de file met 10 km/u rijdt, is nog een afstand van 5 meter nog altijd aangewezen.

Heeft voldoende afstand houden een gunstig effect op je energieverbruik?

Je verbrandt niet per se meer of minder brandstof als je snel of juist langzaam rijdt, het gaat meer om hoe gelijkmatig je je over de weg beweegt. Wissel je veel af tussen heel hard en heel zacht, dan is dit minder gunstig voor je verbruik dan wanneer je probeert een gelijkmatige snelheid aan te houden.

Hoe werkt een versnellingsapparaat?

Door de gehele linkerhendel naar binnen te duwen, schakelt de derailleur de ketting op een groter tandblad. Een groter tandblad betekent zwaarder trappen, maar ook meer afstand afleggen per omwenteling. Door alleen de kleine hendel naar binnen te duwen, schakel je naar een kleiner tandblad – een lichtere versnelling.

Welke versnelling voor welke snelheid?

Zo zul je bij het verminderen van je snelheid ook moeten weten welke versnelling je moet kiezen. Bij snelheden lager dan 70 km/h ga je naar de 4e versnelling. Lager dan 50 km/h naar de 3e versnelling, lager dan 30 km/h naar de 2e versnelling, en als je stapvoets moet rijden, ga je naar de 1e versnelling.

Hoe rij je milieuvriendelijk?

Tips om milieuvriendelijk te rijden

  • Rij zo veel mogelijk aan een constante snelheid.
  • Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling.
  • Rem op de motor en laat hierbij de motor zo lang mogelijk in dezelfde versnelling.
  • Rij niet te snel !
  • Volg de verkeersstroom en anticipeer op wat voor je gebeurt.