Inhoudsopgave
Wie heeft de arbocatalogus gemaakt?
Een arbocatalogus is een soort ‘oplossingenboek’: gemaakt door werkgevers en werknemers gezamenlijk, op sector- of brancheniveau, en positief getoetst door de Inspectie SZW.
Wat zijn middelvoorschriften?
Middelvoorschrift. Middelvoorschriften zijn voorschriften waarin een specifieke techniek of maatregel staat voorgeschreven. Degene die een activiteit uitvoert moet deze techniek of maatregel toepassen of uitvoeren.
Wat is het Arboportaal?
Het Arboportaal is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De website is opgezet als startpunt voor werkgevers, professionals en werknemers die informatie zoeken over goede arbeidsomstandigheden.
Wat staat er in een arbocatalogus?
In een arbocatalogus beschrijven werkgevers en werknemers op eigen initiatief hoe ze zullen voldoen aan doelvoorschriften van de overheid voor veilig en gezond werken. Een doelvoorschrift is een norm in de wet waaraan bedrijven zich moeten houden. Bijvoorbeeld het maximale geluidsniveau.
Welk niveau van de arbowetgeving bevat de meest concrete voorschriften over arbeidsomstandigheden?
Het derde niveau is de arboregeling. Dit is weer de uitwerking van het arbobesluit en hierin zijn concrete voorschriften genoemd.
Wat houdt de arbodienst in?
De arbodienst ondersteunt en adviseert werkgever en personeel bij ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden, maar geeft ook begeleiding bij bijvoorbeeld slachtofferhulp. Zo blijft het verzuim zo laag mogelijk en kunnen zieke werknemers zo snel mogelijk re-integreren.
Wat is de rol van de arbodienst?
De kerntaak van een arbodienst is werkgevers te ondersteunen bij hun arbeidsomstandighedenbeleid en verzuimbeleid. Daarvoor heeft de arbodienst vier kerndeskundigen in huis: een bedrijfsarts, arbeidshygiënist, veiligheidskundige en arbeid- en organisatiedeskundige.