Wat is een incassotraject?

Wat is een incassotraject?

Een incassotraject heeft betrekking op de buitengerechtelijke fase waarin de debiteur wordt gesommeerd om tot betaling van de vordering over te gaan. Deze fase wordt ‘buitengerechtelijke fase’ genoemd, omdat er in deze fase geen gang naar de rechter wordt gemaakt.

Wat is Incassorecht?

Het incassorecht is het buitengerechtelijk vorderen van schulden. Een incassobureau kan een buitengerechtelijk incassotraject starten. Dit betekent dat er geen rechter aan te pas komt. Een buitengerechtelijk incassotraject betekent dat er geen rechter aan te pas komt.

Welke stappen moeten er in het incasso traject doorlopen worden?

Het incassotraject is in te delen in twee fases. De eerste fase is de minnelijke of buitengerechtelijke fase. De tweede fase is de gerechtelijke fase. Uitgangspunt is dat de vordering wordt geïnd in de minnelijke fase, omdat in deze fase nog geen rechter, deurwaarder of andere juridische partij aan de orde komt.

Wat gebeurt er als iemand zijn schulden niet kan aflossen?

Zodra het incassobureau is ingeschakeld, heb je geen contact meer met de schuldeiser. Alles loopt dan via het incassobureau. Het incassobureau brengt kosten in rekening. Die moet jij betalen en dat bedrag komt nog bovenop het bedrag dat je schuldig bent.

Kan je zomaar incassobureau inschakelen?

U mag op elk door u gewenst moment een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen. Hiervoor gelden geen wettelijke termijnen of voorschriften. Zo kunt u een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen op het moment dat de betalingstermijn is verstreken, zonder dat uw factuur is voldaan.

Wat mag een incassobureau doen om openstaande vorderingen te incasseren?

Beslag leggen op de auto Incassobureaus mogen geen loonbeslag leggen, of beslag leggen op de inboedel of op goederen van de debiteur. De deurwaarder mag dat wel. De deurwaarder kan kosten in rekening brengen voor het uitbrengen van dagvaardingen, het leggen van beslag en meer dergelijke kosten.