Inhoudsopgave
Hoe kun je een staat aansprakelijk stellen?
Een staat is internationaalrechtelijk aansprakelijk voor elke internationale onrechtmatige daad van die staat. Daarvan is sprake wanneer een handelen of niet-handelen (a) aan deze staat kan worden toegerekend en (b) in strijd is met een op deze staat rustende verplichting.
Wat is Arsiwa?
Veel van deze regels vloeien voort uit het gewoonterecht. In 2001 is een complete set regels neergelegd in de ILC Articles on the Responsibility of States for Internationally Wrongful Acts 2001 (ARSIWA). Het idee van deze act is dat het omgezet moet worden in een verdrag.
Wat is een onrechtmatig besluit?
Een besluit is onrechtmatig wanneer het is ver- nietigd door de bestuursrechter, aan de hand van een (hoger) beroep dat is ingesteld door een belangheb- bende. Een besluit kan ook onrechtmatig zijn, wanneer het nadien is herroepen of ingetrokken.
Hoe stel je de overheid aansprakelijk?
Als u schade lijdt ten gevolge van een besluit van de overheidsorganisatie (bestuursorgaan) kunt u een procedure starten. U kunt bij de bestuursrechter of de civiele rechter om een vergoeding van de overheid vragen. Dat kan als het besluit: rechtmatig is genomen, we spreken van nadeelcompensatie.
Wat zijn de gevolgen van Staatsaansprakelijkheid?
De aansprakelijkheid kan twee rechtsgevolgen hebben: de plicht tot beëindiging van de onrechtmatige daad of de plicht tot rechtsherstel. De rechtsplicht om een einde te maken aan de onrechtmatige daad vloeit al voort uit de onrechtmatige daad zelf.
Hoe kan vast komen te staan dat sprake is van een onrechtmatig besluit?
Welke vorm van rechtsherstel?
De rechtsplicht om een einde te maken aan de onrechtmatige daad vloeit al voort uit de onrechtmatige daad zelf. De plicht tot rechtsherstel kan vorm krijgen in restitutie, schadevergoeding of genoegdoening.
Kan onrechtmatige wetgeving leiden tot schadevergoeding?
Ook kan een burger schadevergoeding (nadeelcompensatie) vorderen wegens de onrechtmatige gevolgen van een uitgevaardigde AMvB of wifz. Deze actie wordt niet gebaseerd op de onverbindendheid van het betreffende wettelijke voorschrift, maar op het égalité-beginsel.