Inhoudsopgave
Wat zijn de normen van een HKZ certificaat?
Wat zijn de normen voor een HKZ certificaat? In de zorg en welzijn wordt veel gebruik gemaakt van HKZ normen. Deze zijn afgeleid van ISO 9001, maar zijn specifiek voor de zorg en meer to the point dan ISO. HKZ stelt kwaliteits- en veiligheidsnormen op voor ruim 30 branches in de zorg en welzijn.
Is een HKZ certificaat verplicht?
Wettelijk gezien is HKZ niet verplicht. Echter, de Kwaliteitswet Zorginstellingen verplicht het hebben van een kwaliteitssysteem wel. En daarnaast kunnen je opdrachtgevers ook van je eisen dat je HKZ gecertificeerd bent. Het is dan wel jouw eigen keuze of je dit doet of niet.
Wat is het verschil tussen HKZ en ISO?
ISO 9001 is een internationaal bekende norm. Oftewel, ook voorbij de grens zal het ISO 9001 certificaat uw kwaliteit onderschrijven. Door het NEN is de norm toepasbaar gemaakt voor de Nederlandse markt. HKZ is daarentegen weer een landelijk initiatief en heeft daardoor meer focus op de Nederlandse richtlijnen.
Wat is de link tussen de PDCA cirkel en het HKZ-certificaat?
Organisaties die aan deze normen voldoen, krijgen het HKZ-certificaat. Dit geeft aan dat de organisatie de cliënt centraal stelt, werkt volgens de Plan-Do-Check-Act(PDCA)-cyclus, voortdurend leert en werkt aan de verbetering van de zorg- en dienstverlening. Het HKZ-certificaat wordt voor drie jaar verleend.
Is KIWA keurmerk verplicht?
Er zijn opdrachtgevers die vragen om een KIWA of HKZ keurmerk als eis voordat zij een overeenkomst aan willen gaan. Is dit verplicht? Nee, het dragen van een keurmerk voor zzp’ers in de zorg is geen wettelijke verplichting.
Is een keurmerk verplicht?
De meest gestelde vraag over dit onderwerp is of een keurmerk verplicht is. Nee, een keurmerk is niet verplicht vanuit de overheid. Wel kan het voorkomen dat jouw opdrachtgever, een zorgverzekeraar, gemeente of bemiddelaar een keurmerk vraagt.
Wat is HKZ ISO 9001?
Met een ISO 9001 certificaat kan een zorginstelling, net zoals met een HKZ keurmerk, aantonen dat zij de kwaliteit op orde hebben, risico’s in kaart hebben gebracht en hierop anticiperen.