Wat doet zorgadministratie?

Wat doet zorgadministratie?

Het verwerken van gegevens rondom patiënten in de zorg, dat is zorgadministratie. Persoonsgegevens, behandelplannen, verzekeringsgegevens, diagnoses, gegevens van behandelaars, declaraties en facturen. Het leveren van zorg gaat niet zonder administratie.

Hoe wordt de zorg in het ziekenhuis gefinancierd?

Ziekenhuiszorg financieren we op basis van diagnosebehandelingscombinaties (DBC-zorgproducten). Het ziekenhuis brengt die in rekening bij de verzekeraar of de patiënt. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt welke DBC- zorgproducten ziekenhuizen in rekening kunnen brengen.

Hoeveel tijd is een medewerker maatschappelijke zorg kwijt aan administratieve werkzaamheden?

Tijdsbesteding administratieve taken Medewerkers met een contract tot 8 uur per week geven aan gemiddeld 15% van hun tijd bezig te zijn met administratieve taken. Bij medewerkers met een contract van 36 uur is dit gemiddeld 33%.

Welke opleiding voor zorgadministratie?

De post-hbo opleiding Zorgadministratie onderscheidt zich door zich specifiek te richten op nieuwe kennis die nodig is om het primaire proces vanuit registratief en ook financieel administratief perspectief mogelijk te maken.

Wat is DBC administratie?

Een dbc geeft dus informatie over het totale zorgtraject en alle verrichtingen. Het vormt de basis van een ziekenhuisrekening (zorgnota). Alle prestaties die te declareren zijn, worden uitgedrukt in zogenaamde dbc (of DOT)-zorgproducten. Er zijn ongeveer 4.400 DBC-zorgproducten.

Hoe wordt een ziekenhuis bekostigd?

Ziekenhuizen krijgen 1 bedrag voor alle zorg die zij leveren bij een 1 complete behandeling. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de zorgvraag. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen maken afspraken over prijs, hoeveelheid en kwaliteit van de zorg. Het doel is de zorgconsument zorg van goede kwaliteit te leveren.

Wat is Ontregel de zorg?

Het ministerie van VWS heeft samen met de zorgsector het programma [Ont]Regel de Zorg opgesteld met als doel dat zorgverleners minder regeldruk ervaren. Gezamenlijk schrappen we onnodige regels en stimuleren en ondersteunen we organisaties om hier ook in de eigen organisatie mee aan de slag te gaan.

Wat is een Zorgadviseur?

Als zorgadviseur help je mensen onder andere bij wachtlijstbemiddeling, bij het zoeken van een geschikte zorgverlener en je geeft mensen de juiste kwaliteitsinformatie.