Wat zit er in fijnstof?

Wat zit er in fijnstof?

Het is een verzamelnaam van deeltjes van verschillende grootte, tot maximaal 10 micrometer (µm) doorsnede. Deeltjes bestaand uit zwaveldioxide, stikstofoxiden en ammoniak vormen het grootste deel, ook elementair koolstof en koolstofverbindingen dragen bij aan fijnstof.

Hoe schadelijk is SO2?

SO2 is irriterend bij inademing en kan bij blootstelling aan hoge concentraties ademhalingsproblemen veroorzaken. Vooral personen met astma, chronische longziekten of met ademhalingsmoeilijkheden zijn gevoelig. Als er veel zwaveldioxide in lucht aanwezig is, kunnen astma-aanvallen uitgelokt worden.

Welke stoffen zorgen voor luchtvervuiling?

De belangrijkste soorten luchtvervuiling zijn:

  • fijnstof: schadelijke deeltjes in de lucht, één van de oorzaken van smog;
  • ammoniak, zwaveldioxide en stikstofdioxide zorgen voor verzuring en vermesting.
  • smog (door ozon, fijnstof, zwaveldioxide en stikstofdioxide).

Waarom luchtvervuiling aanpakken bij de bron?

Luchtvervuiling aanpakken bij de bron is het enige dat helpt. Want oplossingen die alleen tijdelijk werken of het probleem verplaatsen zijn niet duurzaam genoeg. Voor gezonde lucht is het nodig dat de ruimte in stad anders wordt ingedeeld. Daardoor wordt niet alleen de luchtkwaliteit beter en is er minder uitstoot van broeikasgassen,

Welke invloed heeft de luchtvervuiling op de gezondheid?

De luchtvervuiling heeft een negatieve invloed op de luchtkwaliteit en daardoor op de gezondheid van mensen en verlaagt de verwachte levensduur. De milieubalans van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) geeft er cijfers over. De chronische blootstelling aan fijnstof blijkt de grootste bron van gezondheidsschade.

Wanneer treedt luchtvervuiling op?

Luchtvervuiling treedt op wanneer schadelijke of overmatige hoeveelheden stoffen, waaronder gassen, deeltjes en biomoleculen, in de troposfeer van de aarde worden geïntroduceerd. Deze stoffen kunnen afkomstig zijn van natuurlijke bronnen of van menselijke bronnen.

Wat kan luchtvervuiling veroorzaken?

Luchtvervuiling kan ziekten, allergieën en zelfs de dood van mensen veroorzaken, het kan ook andere levende organismen zoals dieren en landbouwgewassen schaden en het kan gebouwen beschadigen. In Europa is luchtvervuiling verantwoordelijk voor meer dan 500.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar, waarvan 9380 in België en 10970 in Nederland.