Inhoudsopgave
Hoe werkt SiSa verantwoording?
Verantwoordingsmethode SiSa Dit betekent eenmalige informatieverstrekking, eenmalige accountantscontrole. Deze verantwoording hoort als bijlage bij de jaarstukken die gemeenten en provincies maken. Gemeenten en andere overheden kunnen opzoeken welke regelingen zij moeten verantwoorden.
Wat is een SiSa regeling?
SiSa betekent eenmalige informatieverstrekking, eenmalige accountantscontrole. Met SiSa verantwoorden gemeenten en provincies aan de Rijksoverheid hoe ze de specifieke uitkeringen hebben besteed. SiSa is een verantwoordingsvorm voor specifieke uitkeringen en Iv3 een informatiestroom met alle financiële informatie.
Wat is SiSa launch?
Het is een systematiek die in Nederland door de Rijksoverheid is ingevoerd voor de verantwoording van onder andere specifieke uitkeringen aan medeoverheden. Hierdoor hoeven gemeenten en provincies voortaan nog maar op één moment per jaar (single information) informatie aan het Rijk te leveren.
Waar staat SiSa voor?
SISA staat voor SIgnaleren en SAmenwerken. In SISA staat geen inhoud, geen dossier. Een professional signaleert dat hij of zij betrokken is, niet waarom! Met SISA wordt alleen maar bijgehouden of er meerdere professionals op hetzelfde moment bij hetzelfde kind, dezelfde jongere of binnen hetzelfde gezin betrokken zijn.
Wat is een decentralisatie uitkering?
Een decentralisatie-uitkering is een tijdelijke uitkering, met een looptijd van maximaal 5 jaar. Er zijn meerdere redenen om voor dit type uitkering te kiezen in plaats van voor de algemene uitkering: Met een decentralisatie-uitkering kunnen middelen verdeeld worden op een manier die afwijkt van de algemene uitkering.
Wat is de Spuk?
Een gemeentelijk sportbedrijf kan elk jaar kiezen of ze haar kosten onder de regeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) of onder de regeling Specifieke uitkering sport (SPUK) wilt opvoeren. Bij een gemeentelijke herindeling hoeft de aanvraag overigens maar door één gemeente te worden ingevuld.
Wat is een Spuk uitkering?
De Specifieke Uitkering Schone Lucht Akkoord (SpUk SLA) biedt financiële steun voor projecten die zorgen voor schonere lucht en gezondheidswinst.
Wat is de septembercirculaire?
De septembercirculaire 2021 informeert de gemeenten over de omvang en de verdeling van de algemene uitkering, de integratie-uitkeringen en de decentralisatie-uitkeringen uit het gemeentefonds voor de jaren 2021 en verder.
Wat zijn Taakmutaties?
Actualisatie Taakmutaties (2021 – 2024) Mensen met een psychische stoornis krijgen toegang tot de Wet Langdurige Zorg. Bijbehorend bedrag wordt naar de Wet Langdurige Zorg (WLZ) overgeheveld. Gemeenten hebben dan minder kosten. De uitname voor Beschermd Wonen bedraagt vanaf 2021 landelijk € 465 mln.
Hoe werkt het gemeentefonds?
Gemeenten ontvangen geld van de Rijksoverheid uit het gemeentefonds. Hiermee betalen zij een deel van hun uitgaven. Gemeenten mogen zelf bepalen waar ze dit geld aan besteden. Zij leggen daarover verantwoording af aan de gemeenteraad.
Hoe wordt het gemeentefonds verdeeld?
Er zijn ruim 60 maatstaven. Elke maatstaf heeft een bedrag ‘per eenheid’. De gemeente krijgt dus geld voor iedere inwoner, iedere jongere, enzovoorts. Bekijk voor meer informatie over de maatstaven de Toelichting op de berekening van de uitkeringen uit het gemeentefonds.