Inhoudsopgave
- 1 Welke bevolkingsgroepen trokken in de jaren 60 naar Nederland?
- 2 Waarom gingen gastarbeiders niet terug?
- 3 Welke bevolkingsgroepen waren niet welkom in de Republiek?
- 4 Welke redenen denk jij dat mensen vandaag de dag hebben om naar Nederland te komen?
- 5 Waar werden gastarbeiders vroeger te werk gesteld?
- 6 Wie haalde de gastarbeiders naar Nederland?
Welke bevolkingsgroepen trokken in de jaren 60 naar Nederland?
In het kader daarvan kwamen begin jaren zestig grote aantallen Spaanse gastarbeiders naar Nederland. Hun herkomstgebieden waren vooral Andalusië en Extremadura. Spanjaarden hadden vaak meer dan één reden om naar het buitenland te vertrekken. Om te beginnen heerste er op het platteland armoede.
Waarom gingen gastarbeiders niet terug?
Wegens de crisis in de jaren 1930 moesten de mijnen inkrimpen: in 1939 was het aantal gastarbeiders teruggelopen tot 3.400, 10% van het totaal aan mijnwerkers. Begin jaren 1960 werden ten dienste van de zware industrie mensen geworven uit landen als Italië, Spanje en Portugal.
Wat voor werk deden de gastarbeiders?
Gastarbeiders zijn mensen die van een land naar een ander land gaan om te werken. In dit geval kwamen de arbeiders naar Nederland. De gastarbeiders komen vaak uit landen waar niet voldoende werk is en waar de leefomstandigheden niet zo goed zijn.
Welke bevolkingsgroepen waren niet welkom in de Republiek?
In de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden domineerden de calvinisten, maar zij waren niet machtig genoeg om hun geloof aan iedereen op te leggen. Katholieken, lutheranen, wederdopers en Joden hadden daardoor ruimte om hun eigen religie te beleven.
Welke redenen denk jij dat mensen vandaag de dag hebben om naar Nederland te komen?
Reden van migratie Bijvoorbeeld omdat ze moeten vluchten voor oorlog en ellende. De meeste mensen migreren om andere redenen. Bijvoorbeeld om in een ander land te werken (arbeidsmigratie) of om te studeren (kennismigratie). Maar ook om met hun familie samen te zijn (gezinsmigratie).
Waarom bleven uiteindelijk de gastarbeiders in Nederland?
Er waren extra mensen nodig om al dat werk te kunnen doen. Daarom werden er mensen gehaald uit landen waar weinig werk was: de landen rond de Middellandse Zee. Dat zijn bijvoorbeeld Turkije en Marokko, maar ook Griekenland, Italië en Spanje. Deze mensen waren voor een tijdje te gast in Nederland om te werken.
Waar werden gastarbeiders vroeger te werk gesteld?
Vanaf 1955 kregen naast de mijnen ook andere Nederlandse bedrijven toestemming om Italiaanse gastarbeiders te werven. Ze gingen vooral in de Randstad aan het werk, onder meer in de industrie in Leiden, de havens van Rotterdam en Amsterdam, de Hoogovens bij IJmuiden en in de textielindustrie in Twente.
Wie haalde de gastarbeiders naar Nederland?
Spontane migratie Mohammed Sidali komt eind jaren zestig als gastarbeider naar Nederland. Een terugblik op deze periode. In 1968 besluit de Nederlandse overheid meer controle uit te oefenen op deze allochtonen .