Inhoudsopgave
Welke rechten kreeg de VOC van de Staten Generaal?
Het bestuur van de VOC De VOC kreeg van de Staten-Generaal het alleenrecht om als enige vanuit Nederland handel te drijven met Azië en binnen Azië. Dit betekende dat de VOC het handelsmonopolie had over het zogenoemde Indië: het gebied ten oosten van Kaap de Goede Hoop en ten westen van de Straat Magellaan.
Waarom is de VOC ermee gestopt?
`De eerste multinational ter wereld’ gaat na twee eeuwen van bloeiende handel en machtsuitoefening in Azië in 1800 over de kop. De Britten geven de handelscompagnie de doodsteek, maar de VOC is dan allang verrot. Gebrek aan flexibiliteit en een falend financieel beleid doen het bedrijf de das om.
Hoe bouwde de VOC een handelsnetwerk op?
De VOC richtte een handelsnetwerk op tussen de diverse handelsposten in de Aziatische regio. Deze intra-Aziatische handel zorgde vele jaren voor grote winsten. De VOC sloot daartoe naar believen contracten af met oosterse potentaten en vorsten.
Welk land bewoog ook gelijktijdig mee met India in noordelijke richting?
India heeft een 2912 km lange grens met Pakistan in het noordwesten. In het noorden heeft het land een 3380 km lange grens met China, 605 km grens met Bhutan en 1690 km grens met Nepal.
Wat is het doel van de VOC?
Het doel van de voc was de handel. Ze probeerden handel te voeren met verschillende landen. Amsterdam en Antwerpen waren de 2 belangrijkste handelssteden in de zestiende eeuw van de Benelux. Amsterdam Handelde toen in hout, graan, vis en zout.
Hoe zat de VOC in elkaar?
De VOC was verdeeld in verschillende ‘Kamers’, te weten de Kamer van Amsterdam, Zeeland (Middelburg), Delft, Rotterdam, Hoorn en Enkhuizen. Deze Kamers hadden eigen bewindhebbers, werven en pakhuizen. Zij hadden eigen personeel en rustten eigen schepen uit.
Met wie handelde de VOC?
De onderneming dreef handel met verschillende Aziatische landen als Oost-Indië, Ceylon en Japan en verhandelde de meest uiteenlopende producten, zoals specerijen, textiel, koffie en porselein.