Waarom worden asielzoekers onmenselijk behandeld?

Waarom worden asielzoekers onmenselijk behandeld?

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) onderzoekt of de asielzoeker voor bescherming in Nederland in aanmerking komt; bijvoorbeeld omdat hij vluchteling is, in zijn eigen land het risico loopt onmenselijk behandeld te worden of niet terug kan vanwege de algehele onveilige situatie in zijn land.

Waar zit IND?

Het IND loket staat tegenover station Lelylaan. Bereikbaar voor personen in een rolstoel. Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee. Plan uw route naar loket Amsterdam per auto of openbaar vervoer.

Wie is Statushouder?

Asielzoekers worden statushouders (of vergunninghouders) zodra ze een verblijfsvergunning krijgen. Ze gaan dan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) koppelt deze vergunninghouders aan gemeenten. Gemeenten moeten statushouders passende woonruimte aanbieden.

Hoe komen asielzoekers in Nederland?

In januari 2022 kwamen 1 960 asielzoekers naar Nederland. Dat waren er 455 minder dan de maand ervoor. Daarnaast kwamen er 645 nareizigers naar Nederland, 540 meer dan in december 2021….Nationaliteit.

Nationaliteit Asielzoekers en nareizigers
Turks 155
Afghaans 140
Jemenitisch 120
Eritrees 110

Waarom asiel aanvragen?

Mensen krijgen asiel wanneer ze risico lopen op marteling, onmenselijke of vernederende straf. Ook als de situatie in een land niet voldoende veilig is, kan een persoon asiel krijgen. Bijvoorbeeld als er oorlog is.

Hoe verloopt het leven in een asielzoekerscentrum?

Asielzoekers wonen en leven zelfstandig in een azc. Ze doen hun huishouden, brengen hun kinderen naar school en gaan naar gesprekken met de IND, het COA, DT&V en VluchtelingenWerk. Daarnaast bereiden zij zich voor op hun toekomst met programma’s of vrijwilligerswerk op de locatie.

Waar hebben statushouders recht op?

Statushouders hebben recht op een woning. Dat kan een zelfstandige woning zijn of een huis dat gedeeld moet worden met meerdere mensen. Vluchtelingen mogen niet zelf bepalen waar ze gaan wonen. Het COA bepaalt in welke gemeente de vergunninghouder moet gaan wonen.

Waar komen de asielzoekers vandaan?

De meesten komen uit Syrië (446), Marokko, (143), Eritrea (81), Algerije (61) en Afghanistan (46). Ook hier is een lichte daling te zien ten opzichte van voorgaande jaren (1.046 in 2019 en 1.225 in 2018).