Inhoudsopgave
Hoe ontstaat verstikking?
Verstikking komt vaak door een vreemd voorwerp in de luchtpijp, wurging, gifgassen of vocht in de longen. Bij een verstikking is het daarom van belang om snel en juist te handelen. Vooral bij jonge kinderen is verslikking of verstikking een gevaar.
Wat doe je bij een verstikking?
Dat doen we als volgt: laat het slachtoffer lichtjes naar voor buigen. Met de niet-dominante hand ondersteun je de borstkas, met de andere hand dien je korte krachtige slagen toe, tussen de schouderbladen. Na elke slag controleer je of het voorwerp is losgekomen.
Wat betekent verstikken?
(verstikte, heeft en is verstikt), 1. doen stikken; door wurging doden; veelal fig.: het onkruid verstikt het koren; smoren: de vlammen verstikken; 2. stikken, door stikken omkomen; 3.
Wat is de eerste hulp bij verstikking?
Eerste hulp bij verstikking De hulpverlener belt eerst de hulpdiensten. Hij bekijkt de oorzaak van de verstikking en neemt zo mogelijk eerst de oorzaak weg. Hij haalt de patiënt weg uit het onveilige milieu. Wel zorgt hij ook voor zijn eigen veiligheid als blijkt dat de verstikking het gevolg is van de inademing van een gas.
Wat zijn de verschijnselen bij een dreigende verstikking?
De verschijnselen bij een dreigende verstikking zijn: 1 Benauwdheid. 2 Hoorbare (gierende) ademhaling. 3 Blauwe gelaatskleur of lippen. 4 Mogelijk bewusteloosheid.
Wat zijn de gevolgen van verslikken?
De gevolgen van verslikken kunnen zijn: aspiratie, aspiratie-pneumonie en dreigende verstikking.
Hoe voorkom je verstikking Bij jonge kinderen?
Verslikking of verstikking vormt vooral een gevaar bij jonge kinderen. Het is dan ook van belang om er goed op te letten als je kind met speelgoed, voedsel of een klein voorwerp bezig is. Wees vooral voorzichtig met ronde, gladde en kleine voorwerpen, zoals dobbelstenen, knoopjes, kralen, batterijtjes en druiven.