Is dienstplicht goed?

Is dienstplicht goed?

De dienstplicht heeft 2 enorme voordelen: er komt zonder grote kosten meer personeel beschikbaar voor publieke dienstverlening en – even belangrijk – het draagt bij aan de integratie en maatschappelijke aanpassing van de dienstplichtigen.

Waarom tegen dienstplicht?

Het instellen van een maatschappelijke dienstplicht brengt namelijk ook nadelen met zich mee. Ten eerste kunnen jongeren geen studie doen of werken tijdens hun diensttijd. Uit onderzoek van Eurostat blijkt dat maar 6,2 procent van de Nederlandse jongeren tussen 18 en 24 jaar geen opleiding volgt of werkt.

Waarom weer dienstplicht invoeren?

Zo’n dienstplicht, die zowel voor mannen als vrouwen zou moeten gelden, zou de jeugdcriminaliteit helpen bestrijden en de krijgsmacht helpen bij het wegwerken van personeelstekorten. Ook de oplopende internationale spanningen vormden voor hem een overweging de dienstplicht weer in te voeren.

Wat is een militaire dienstplicht?

De dienstplicht of militaire dienst is de verplichting tot het tijdelijk vervullen van werkzaamheden door (een deel van) de bevolking. Meestal wordt de term dienstplicht gebruikt voor de militaire dienstplicht, waarbij jonge mensen (in de meeste landen alleen mannen) een tijdlang verplicht deel uitmaken van de krijgsmacht.

Wat is de staat van dienst van militairen?

Persoonsgegevens en de staat van dienst van militairen vindt u in stamboeken. Het Nationaal Archief bewaart de militaire stamboeken van onderofficieren en minderen bij de landmacht in Nederland vanaf 1813 tot circa 1924 (dienstjaren). Het betreft zowel beroepsmilitairen als dienstplichtig militairen. In deze stamboeken vindt u:

Wanneer werd de militaire dienstplicht ingevoerd?

In Nederland werd de militaire dienstplicht, toentertijd ” conscriptie ” genaamd, in 1810 ingevoerd na inlijving van het Koninkrijk Holland in het Franse Keizerrijk. Iedere man van 20 jaar of ouder moest zich inschrijven. Door middel van loting werd bepaald wie dienst moest nemen (de loteling) in het Franse leger.