Inhoudsopgave
- 1 Wat is het nadeel van klassieke centrale?
- 2 Hoe werkt een thermische energiecentrale?
- 3 Waarom liggen thermische centrales aan het water?
- 4 Hoe werkt een elektrische centrale?
- 5 Waarom staan thermische elektriciteitscentrales altijd bij een zee een rivier of een meer?
- 6 Waarom geen kerncentrale op zee?
Wat is het nadeel van klassieke centrale?
Nadelen t.o.v. een klassieke thermische centrale Namelijk dat men in een STEG-centrale minder soorten brandstoffen kan gebruiken dan in een klassieke thermische centrale. Een klassieke thermische centrale kan zonder problemen werken op steenkolen, aardgas, stookolie.
Hoe werkt een thermische energiecentrale?
Een thermische elektriciteitscentrale werkt volgens een klassieke stoomcyclus. Hierbij worden fossiele brandstoffen (stookolie, gas of steenkool) in de verbrandingskamer verbrand, met toevoer van een overmaat lucht. De temperatuur in de vuurhaard kan 1.400 – 1.700 °C bereiken.
Waarom liggen thermische centrales aan het water?
Het antwoord op deze vraag is eigenlijk zeer eenvoudig: omdat ze koelwater nodig hebben. Overigens zijn het niet alleen kerncentrales die nood hebben aan koelwater. Ook de “klassieke” centrales (gestookt met gas, kolen of olie) hebben dit nodig en bevinden zich dus in de buurt van een rivier of een kanaal.
Waardoor wordt de generator van een thermische centrale aangedreven?
Een thermische centrale is een elektriciteitscentrale waar warmte-energie wordt omgezet in elektriciteit. In de meeste thermische centrales worden de generatoren aangedreven door stoomturbines.
Hoe werkt een gas centrale?
De productie van elektriciteit in een STEG-centrale begint met het verbranden van aardgas in de verbrandingskamer van een gasturbine. De hete verbrandingsgassen doen de turbine draaien die een alternator aandrijft. Deze wekt een eerste keer elektriciteit op.
Hoe werkt een elektrische centrale?
De stoom passeert de turbineschoepen en brengt de turbine aan het draaien, de thermische energie wordt omgezet in mechanische energie. De as van de turbine is verbonden aan de rotor van de generator en door middel van elektromagnetische inductie wordt de mechanische energie weer omgezet in elektrische energie.
Waarom staan thermische elektriciteitscentrales altijd bij een zee een rivier of een meer?
Water kan per m3 veel meer warmte opnemen dan lucht. Grote centrales worden dan ook vaak aan zee of aan grote rivieren gebouwd. Aan deze watersystemen kunnen zij dan stroomopwaarts het benodigde koelwater onttrekken en stroomafwaarts van de centrale kan het opgewarmde koelwater geloosd worden op de rivier.
Waarom geen kerncentrale op zee?
Deze verspreiden zich namelijk via water en lucht. En bovendien zijn er gigantische extra investeringen nodig voor een centrale op een onbewoond eiland. Want voorzieningen om een kerncentrale te laten draaien, zoals energiekabels, zijn daar nog helemaal niet aanwezig.
Hoe wordt elektriciteit opgewekt in een energiecentrale?