Inhoudsopgave
Wat is een voorbeeld van potentiële energie?
Bekende voorbeelden van potentiële energie zijn een voorwerp in het gravitatieveld van de aarde, een geladen deeltje in een elektrisch veld en de energie van een gespannen veer. De SI-eenheid voor (potentiële) energie is de joule (J).
Hoe bereken je de potentiële energie?
De h is in de formule Epot = mgh is altijd het verschil in hoogte in de richting loodrecht op het aardoppervlak. Als je de hoogte h al weet kun je deze direct in de formule invullen.
Wat is de definitie van potentiële energie?
De energie van een lichaam of voorwerp door zijn positie in het gravitaieveld of de energie die nodig is om een voorwerp tot een bepaalde hoogte te brengen vanaf een standaard niveau.
Welke energieomzetting heeft een lamp?
De elektrische energie wordt omgezet in warmte. Bij een lamp willen we de elektrische energie omzetten in licht. Een lamp is niet zo erg efficiënt, dus een deel van de elektrische energie wordt toch ook weer omgezet in warmte. We kunnen de ene energievorm omzetten in de andere energievorm.
Wat is kinetische energie?
Kinetische energie of bewegingsenergie is een vorm van energie, eigen aan een bewegend lichaam, vanwege de traagheid van massa. De kinetische energie van een bewegend lichaam is (relativistische referentiekaders uitgezonderd) recht evenredig met de massa van het lichaam, en met het kwadraat van zijn snelheid.
Wat is een potentiële energie?
De potentiële energie is de energie die opgeslagen zit in een object. Dit is vaak een gevolg van een krachtveld. Een bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk de zwaartekracht, maar ook een elektrisch veld kan bijvoorbeeld voor potentiële energie zorgen.
Wat is de totale kinetische energie van plaatselijke moleculen?
De totale kinetische translatie-energie van plaatselijke moleculen is de som van enerzijds de kinetische energie die overeenkomt met het bewegen van de totale massa van deze moleculen met de snelheid van hun massamiddelpunt (dus de macroscopische beweging), en anderzijds de kinetische translatie-energie t.o.v. het massamiddelpunt.