Wat is leven met een beperking?
Mensen met een beperking hebben lichamelijke, zintuiglijke (zien en horen) of verstandelijke beperkingen. Of een combinatie daarvan. Zij wonen thuis of in een zorginstelling. Zij zijn vaak hun hele leven afhankelijk van ondersteuning en zorg.
Wie zijn mensen met een beperking?
In Nederland hebben 2 miljoen mensen een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben psychische problemen, een lichamelijke of verstandelijke beperking. Mensen met een beperking hebben het recht om mee te doen in de samenleving.
Waar lopen mensen met een beperking tegenaan?
Net als in het dagelijks leven, vechten mensen met een beperking ook op het werk vaak tegen vooroordelen en moeten hun best doen om gehoord te worden. Het vinden van een baan is vaak moeilijk genoeg wanneer je in een rolstoel zit – dit ligt aan onuitgesproken discriminatie en niet-toegankelijke banen.
Hoe ga ik om met mijn beperking?
Praat direct met iemand met een beperking in plaats van met de persoon die hem/haar begeleid. Ga er niet zomaar vanuit dat iemand met een beperking hulp nodig heeft. Vraag eerst of hij/zij hulp nodig heeft. Gebruik termen als ‘iemand met een beperking’ in plaats van ‘de gehandicapte persoon’ of ‘de gehandicapte’.
Wat is mobiliteitsproblemen?
Een mobiliteitsbeperking is een handicap die een effect hebben op een persoon’s vermogen om taken uit te voeren die motorische controle en coördinatie eisen. Zo’n beperking kan een effect hebben op het bovenlichaam of onderlichaam, of misschien beiden. Het kan ook bereik betrekken tot amputatie of verlamming.
Wat zijn kenmerken van het ouder worden bij mensen met een verstandelijke beperking?
Ouderen met een verstandelijke beperking wonen zelfstandig, alleen of met anderen, of in leefgroepen. Velen verblijven thuis bij steeds ouder wordende ouders, broers, zussen of pleegfamilie.