Wat is het zorgplan?

Wat is het zorgplan?

In een zorgplan staan de afspraken die u met uw zorginstelling maakt over uw zorg en ondersteuning. Woont u in een zorginstelling? Dan moet er voor u een zorgplan zijn. Dat staat in de Wet langdurige zorg (Wlz).

Hoe maak je een goed zorgplan?

In het zorgplan staat bijvoorbeeld:

  1. wat u zelf wilt doen.
  2. waar u hulp bij wilt.
  3. hoe u die hulp krijgt (bijvoorbeeld hoe laat en hoe vaak)
  4. hoe de zorgverlener uw privacy kan respecteren.
  5. welke hulp uw familie of anderen kunnen geven.
  6. welke doelen de zorg of ondersteuning heeft.

Wat is een Zorgafspraak?

In de zorgafspraken wordt vastgesteld welke activiteiten ondernomen gaan worden om een doel te bereiken, wie deze activiteit uitvoert, welke zorgverlener zorgt voor het monitoren hiervan (coördinator) en wanneer en hoe deze activiteit wordt geëvalueerd.

Welke disciplines kunnen er betrokken zijn bij het opstellen van een zorgplan?

Samen met hun directe collega’s bieden zij zorg ‘volgens afspraak’. Ook collega’s van andere disciplines en andere organisaties , bijvoorbeeld casemangers dementie, fysiotherapeuten, huisartsen of activiteitenbegeleiders, worden bij die afspraken betrokken.

Hoe schrijf je een goed ondersteuningsplan?

De ondersteuning die wordt geboden, wordt vastgelegd in een ondersteunings- plan. Dit plan schrijf je niet over maar voor de cliënt; het is zijn plan, hij bepaalt wat er wel en wat er niet in komt. Zijn vragen staan centraal. In plaats van ‘vragen’ kun je ook ‘hulpvragen, wensen of behoeften’ lezen.

Waarom zorgplan aanpassen?

Het is de bedoeling dat het zorgplan bij uw wensen en behoeften blijft aansluiten. Daarom mag u als cliënt uw zorgplan altijd bekijken en vragen om het zorgplan aan te passen. De zorgverlener zal regelmatig vragen of de afspraken nog kloppen en veranderingen bespreken.

Wie zijn er betrokken bij een zorgplan?

Dit zijn:

  • De huisarts. De huisarts is regiehouder over de medische zorg bij een cliënt, tenzij anders is afgesproken.
  • Naasten. Ook de naasten hebben inzage in het zorgplan, mits zij toestemming hebben van de cliënt.
  • Collega’s.
  • Maatschappelijke zorg.
  • Zorgverzekeraar.
  • Zorginkoop.

Welke disciplines zijn betrokken bij de zorg?

huisarts / praktijkondersteuner / praktijkverpleegkundige / apotheker / HAP. casemanager dementie / dementieverpleegkundige. maatschappelijk werker / wijkcoach / ambulant begeleider / sociaal werker. (geriatrisch) fysiotherapeut / ergotherapeut / logopedist / diëtist.