Inhoudsopgave
Wat is zelfzorg te kort?
Dit spreekwoord is ook van toepassing op het onderwerp ‘zelfzorg’. Zelfzorg is een begrip uit de verpleegkunde dat aangeeft in hoeverre een patiënt voor zichzelf kan zorgen. Zelfzorg-tekort betekent in die context: hulpbehoeftigheid in dagelijkse handelingen als aankleden en wassen.
Hoe kun je zelfzorg bevorderen?
Vijf tips om de zelfredzaamheid van je cliënt te vergroten:
- Vertrek vanuit zelfredzaamheid bij je intake en zorgleefplan.
- Beoordeel welke benadering het beste bij de cliënt past.
- Kies een werkwijze of cliëntgroep.
- Agendeer zelfredzaamheid op het werkoverleg.
- Geef het juiste voorbeeld.
Wat is zorg op maat?
Aanbod van zorg die is afgestemd op de wensen en behoeften van één individuele zorgvrager.
Wat wordt bedoeld met zelfredzaamheid?
Zelfredzaamheid is het vermogen van mensen om zichzelf te redden op alle levensterreinen met zo min mogelijk professionele ondersteuning en zorg. Door behoud en/of versterking van zelfredzaamheid kan zorg of intensivering van zorg worden voorkomen of uitgesteld.
Waarom is zelfzorg belangrijk?
Zelfzorg betekent vooral dat je een positieve relatie met jezelf opbouwt. Je gaat om met je gevoelens en gedachten, leert jezelf beter kennen, herkent welke dingen niet goed voor je zijn en leert ze los te laten. Resultaat: je hebt vrede met jezelf en bent in balans.
Wat zou het aan en uitkleden van een cliënt lastig kunnen maken?
Pas uw tempo aan de mogelijkheden van de zorgvrager aan. Maak rustige bewegingen om (onbedoelde) afweerreacties van de zorgvrager te voorkomen. Pas de hoogte van bed of stoel steeds aan de handeling die u verricht aan. Werk vanuit een stabiele stand of stabiele zithouding.
Waarom zorg op maat?
Preventie en zorg op maat zouden gunstiger gezondheidsuitkomsten voor de individuele burger en patiënt, betere ervaringen met de kwaliteit van zorg, en ook nog lagere zorgkosten kunnen opleveren.
Welke zorg is er voor ouderen?
Langer thuis wonen met hulp gemeente
- dagbesteding;
- hulp in huis;
- aanpassingen in de woning;
- boodschappendienst;
- ondersteuning van de mantelzorger;
- hulp bij zogeheten algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) zoals eten en drinken;
- niet-medische hulpmiddelen zoals een rolstoel of een scootmobiel.
Wat is zelfredzaamheid bij een kind?
Wat is zelfredzaamheid? Zelfredzaamheid is kortweg het vermogen om jezelf te kunnen redden. Baby’s en kleine kinderen zijn nog niet zelfredzaam: zij kunnen nog niet voor zichzelf zorgen. Ze moeten nog geholpen worden met eten en drinken, aankleden, badderen enzovoort.