Inhoudsopgave
Hoe lang is een ongewenstverklaring geldig?
Bij onrechtmatig verblijf in Nederland en het bij herhaling plegen van strafbare feiten op grond van de Vreemdelingenwet geldt een termijn van één jaar. De ongewenstverklaring kan door de minister van Veiligheid en Justitie op aanvraag door de vreemdeling worden opgeheven.
Wat betekent ongewenstverklaring?
Een ongewenstverklaring is een maatregel van de Nederlandse overheid tegen personen die een gevaar zijn voor Nederland. Het gaat vaak om personen die een ernstige strafbare daad hebben gedaan. Dit is meestal een misdrijf. De ongewenstverklaring is een besluit dat u ongewenst vreemdeling bent.
Wat is een ongewenste vreemdeling?
Vreemdelingen die niet meer in Nederland mogen verblijven, kunnen een ongewenstverklaring krijgen. Bijvoorbeeld als een vreemdeling niet rechtmatig in Nederland verblijft en strafbare feiten heeft gepleegd. Of als een onrechtmatig verblijvende vreemdeling een gevaar vormt voor Nederland.
Wat is gevaar voor de openbare orde?
In Nederland wordt als gevaar voor de openbare orde aangemerkt ‘iedere door de korpschef bevestigde verdenking en veroordeling ter zake van een naar nationaal recht als misdrijf strafbaar feit’. In het kader van het terugkeerbesluit waarin de vertrektermijn is bepaald, vindt geen nader individueel onderzoek plaats.
Wat is een zwaar inreisverbod?
Een inreisverbod van 1 of 2 jaar is een licht inreisverbod. Een inreisverbod van meer dan 2 jaar is een zwaar inreisverbod.
Wie mag een terugkeerbesluit opleggen?
De IND, politie (AVIM), Zeehavenpolitie en Koninklijke Marechaussee (KMar) kunnen een terugkeerbesluit geven. Een terugkeerbesluit geldt alleen voor personen die niet de nationaliteit hebben van een land van de EU, EER of Zwitserland.
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Optieprocedure en de naturalisatieprocedure?
Bij naturalisatie moet u in principe afstand doen van uw oorspronkelijke nationaliteit; bij een optieverklaring is het in de meeste gevallen mogelijk om u uw eigen nationaliteit te behouden (als het land van herkomst dat ook toestaat).