Wat een spreekwoord?
spreekwoord – Zelfstandignaamwoord 1. een korte, krachtige uitspraak die een waarheid of wijsheid bevat. In tegenstelling tot een gezegde, dat naar het onderwerp wordt vervoegd, wordt in een spreekwoord steeds dezelfde tekst gebruikt.
Hoe maak je een eigen spreekwoord?
Reacties. Spreekwoorden ´maak´ je niet, die ontstaan. Ergens gebruikt iemand een bepaalde uitdrukking (meestal een goed te begrijpen metafoor) die blijkbaar breed gevolg vindt, en op de lange lange duur wanneer zo’n uitdrukking blijft en de betekenis vaststaat, spreken we van een spreekwoord.
Hoe leg je een spreekwoord uit?
Spreekwoorden zijn korte uitspraken die een wijsheid of levensles bevatten. Vaak proberen spreekwoorden je aan te moedigen tot goed gedrag en keuren ze ongewenste gedrag af. Als je de betekenis van de spreekwoorden niet kent kunnen ze soms voor verwarring zorgen.
Wat zijn de spreekwoorden van een spreekwoord?
Voorbeelden van spreekwoorden zijn: ‘Na regen komt zonneschijn’, ‘Boontje komt om zijn loontje’ en ‘Oost west, thuis best.’ Gezegde. Een gezegde is ook onveranderlijk. Het is een vaste uitdrukking waarin de woorden een figuurlijke betekenis hebben. Een gezegde bevat geen werkwoord en vormt geen echte zin.
Wat zijn veelgebruikte spreekwoorden?
Voorbeelden van veelgebruikte spreekwoorden zijn: Wie A zegt, moet ook B zeggen – Als je ergens mee begint, moet je het ook afmaken. Eerlijkheid duurt het langst – Een leugen komt op een gegeven moment uit, maar de waarheid blijft altijd waar.
Wat is een spreekwoord Met een vaste betekenis?
spreekwoord: korte en krachtige vaste uitdrukking met een algemene waarheid of wijsheid. Voorbeeld: `Een bekend spreekwoord is ‘de laatste loodjes wegen het zwaarst’ en dat betekent dat het laatste gedeelte van iets het moeilijkst is.`. gezegde: vaste reeks woorden met een vaste betekenis. Voorbeeld: