Inhoudsopgave
Wat hoort er bij aardbeving?
Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. Aardbevingen vinden plaats als er in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. De energie plant zich dan in een golfbeweging vanuit het centrum naar de omgeving voort.
Waar begint een aardbeving?
Een aardbeving begint altijd onder de grond in het hypocentrum met schokken die doordringen tot de aardkorst. De plek aan het aardoppervlak recht boven het hypocentrum noemen we het epicentrum, hier is de schok vaak het grootst. Aardbevingen komen dus vaak voor aan de grenzen van platen.
Wat zijn de kenmerken van een aardbeving?
Een aardbeving zelf is een trilling op het aardoppervlak, veroorzaakt door het plotseling vrijkomen van energie uit het binnenste van de aarde. Dit vrijkomen van energie komt van de beweging van tektonische platen, die tijdens beweging energie vrijgeven. Ze kunnen variëren in grootte en sterkte.
Wat is een aardbeving?
Aardbeving. Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst . Aardbevingen vinden plaats als er in de aardkorst plotseling veel energie vrijkomt. De energie plant zich dan in een golfbeweging vanuit het centrum naar de omgeving voort.
Waar werd de aardbeving waargenomen?
Op 16 augustus 2012, rond 22.30 uur, werd er in de provincie Groningen een aardbeving waargenomen. Het epicentrum lag bij Huizinge en de aardbeving werd, net als de andere aardbevingen in dit gebied, veroorzaakt door de aardgaswinning door de NAM.
Waar komen de meeste aardbevingen voor?
De meeste aardbevingen komen voor in de aardkorst tot op een diepte van ongeveer 30 kilometer. Er komen echter ook bevingen voor op dieptes tot ongeveer 700 kilometer. De meeste aardbevingen komen voor rondom de Grote Oceaan, in het Middellandse Zeegebied, in de Himalaya en Indonesië. Ook midden in oceanen komen bevingen voor.
Waarom worden aardbevingsgolven afgebogen?
Aardbevingsgolven worden in de aarde afgebogen door een geleidelijke variatie van de voortplantingssnelheid met de diepte en gebroken of gereflecteerd door plotselinge veranderingen van deze snelheid, bijvoorbeeld op de kern-mantelgrens.