Waarom het centraal examen niet afschaffen?

Waarom het centraal examen niet afschaffen?

Als argument voor het niet afschaffen wordt vaak genoemd dat het examen motiveert om te leren. Leerlingen zouden extra goed leren om dat felbegeerde papiertje binnen te halen en scholen zouden de kwaliteit van hun onderwijs verbeteren om hogere slagingspercentages te behalen (Van der Vegt & Scheerens, 2020).

Waarom moeten eindexamens blijven?

Het examen motiveert. Voor leerlingen is het een reden om extra goed te leren, voor de school om te streven naar een hoog slagingspercentage. Daar kijkt de inspectie immers naar. En dankzij het CE hebben we ook op landelijk niveau een indicatie hoe het gesteld is met de onderwijskwaliteit.

Wat is het verschil tussen eerste en tweede tijdvak?

Het eerste tijdvak loopt van donderdag 12 mei tot en met maandag 30 mei 2022. In dit tijdvak vinden alleen maar eerste afnames plaats. De uitslag van het eerste tijdvak is op donderdag 9 juni 2022. Het tweede tijdvak loopt van maandag 13 juni tot en met vrijdag 24 juni 2022.

Is tweede tijdvak makkelijker?

Er zit altijd verschil tussen de examens uit het eerste en tweede tijdvak. Maar het is niet gezegd dat een herexamen moeilijker is dan het originele examen. Beide examens worden zorgvuldig samengesteld. Wat voor de meeste leerlingen een groot voordeel is, is dat je bij een herexamen maar voor 1 vak hoeft te leren.

Welke landen hebben geen centraal examen?

De meeste landen kennen centrale examens in een of andere vorm. Landen met alleen schoolexamens zijn onder meer België, Spanje, Zwitserland en Zweden, al zijn in dit laatste land de gestandaardiseerde examens in opmars. Ook de Verenigde Staten kennen nauwelijks centrale examens.

Heeft Belgie eindexamens?

België kent bijvoorbeeld helemaal geen centraal examen. De scholen maken daar zelf alle toetsen die in een examenjaar worden gegeven. Ook is het eindexamen in veel landen lang niet zo centraal georganiseerd en gestandaardiseerd als in Nederland.