Inhoudsopgave
Is het stedenbouw of stedebouw?
Rebellie tegen de Nederlandse Taalunie en het Groene Boekje. De Bond van Nederlandse Stedebouwkundigen en Planologen heeft besloten het woord ‘stedebouw’ en alle afgeleide vormen voortaan zonder ‘n’ te schrijven. Dus stedebouw in plaats van stedenbouw.
Wat zijn Bestemmingszones?
De bestemmingszones zijn dus zones op het grafisch plan waaraan regels aan verbonden zijn. De bestemmingszones van het RUP Binnenstad zijn vier zones voor wonen: Wo1, Wo2, Wo3 en Wo4, twee zones voor centrumfuncties: Ce5 en Ce6, een zone voor groen en een zone voor publiek domein.
Wat is monumentale stedenbouw?
Daardoor zijn monumentale steden- bouwkundige ensembles ontstaan die het karakter van een totaalontwerp hebben. Dit komt vooral tot uiting in de regelmatige, geometrische straten- patronen en de uniformiteit in bouwhoogten en geveluitvoeringen. Ook het gebruik van symmetrie in het wijkontwerp is typerend.
Hoe maak je een stedenbouwkundig plan?
In het Stedenbouwkundig Plan worden de volgende zaken vastgelegd:
- stedenbouwkundige hoofdopzet, relatie met omliggende deelplannen.
- duurzaamheidsmaatregelen die op gebiedsniveau getroffen moeten worden.
- woonmilieudifferentiatie, gemiddelde woningdichtheid.
- verkeersontsluiting.
- wandel- en fietroutes.
- waterstructuur.
Wat is een woonuitbreidingsgebied?
Wat zijn woonuitbreidingsgebieden of WUG’s? Woonuitbreidingsgebieden zijn reservezones om aan zeer specifieke woonnoden tegemoet te komen of om bijkomende woningen te realiseren als het reeds bestemde woongebied ontoereikend blijkt.
Hoe RUP raadplegen?
Alle goedgekeurde gewestelijke plannen en verordeningen kunt u raadplegen op het Geoportaal ruimtelijke plannen en verordeningen ((opent in nieuw venster)) van Departement Omgeving. U kunt zoeken op adres of perceel.
Wat staat er in een stedenbouwkundig plan?
Een stedenbouwkundig plan is een plan waarin staat op welke plek de nieuwe gebouwen komen. En wat hiervoor de regels zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om hoe hoog de gebouwen mogen worden. Ook staat erin wat de voorstellen zijn voor de openbare ruimte rond de gebouwen, zoals het groen en de paden.
Wat is een stedenbouwkundig programma van eisen?
Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen is globaler van opzet dan een Programma van Eisen voor een gebouw. In een Stedenbouwkundig Programma van Eisen wordt bepaald hoeveel woningen en van welke soort, zoals huur- of koopwoningen, gerealiseerd moeten worden.
Wat mag er in woonuitbreidingsgebied?
De woonuitbreidingsgebieden zijn in principe bestemd voor groepswoningbouw; met name het gelijktijdig oprichten van verschillende woningen op één werf waarbij een ruimtelijke en architecturale samenhang voorhanden is. De bouw van individuele woningen is principieel onmogelijk.
Is woonuitbreidingsgebied zonevreemd?
Een bestaande woning is, in de mate dat ze niet binnen de perimeter van een RUP of verkaveling ligt, zonevreemd. Je kan het perceel ook niet als “geordend” beschouwen, ondanks de omgevingscontext (het overgrote deel van het WUG is al geordend en bebouwd).
Waar vind ik RUP?
Alle goedgekeurde gewestelijke plannen en verordeningen kunt u raadplegen op het Geoportaal ruimtelijke plannen en verordeningen ((opent in nieuw venster)) van Departement Omgeving.
Hoe kan ik de bestemming van een perceel achterhalen?
De eerste mogelijkheid is om bij de gemeente de bestemming op te vragen. U kunt hiervoor bellen naar de gemeente. Een grotere gemeente heeft meestal een aparte afdeling die informatie over bestemmingsplannen verschaft. Anders kunt u het opvragen bij de afdeling Bouwen en Wonen.