Inhoudsopgave
Wat is filosofie en waarom?
De filosofie of wijsbegeerte is de oudste theoretische discipline die het verlangen en het streven uitdrukt naar kennis en wijsheid. Zij kwam voor het eerst echt op in de 6e eeuw v. Chr. Een beoefenaar van de filosofie wordt een filosoof of wijsgeer genoemd.
Waarom is filosoferen belangrijk?
Filosoferen is ook een sociale activiteit. Kinderen leren luisteren, elkaar respecteren en zich verplaatsen in de positie van een ander. Daarnaast kan het vormend werken: kinderen ontdekken hoe ze over de wereld denken, leren deze gedachten beter verwoorden en ze leren deze uit te durven spreken.
Wat heb je aan filosofie?
Het antwoord is even kort als krachtig: het kan over ALLES gaan. Natuur, leven, godsdienst, wetenschap, kunst, normen en waarden, geluk, liefde ,haat, enz. Denken, nadenken en discussiëren over al dit soort dingen, zo precies mogelijk, onbevooroordeeld, kritisch, maar met open vizier, dat is filosofie !
Wat is een goed leven filosofie?
Vooral de oude Griekse filosofen hebben heel veel ideeën over hoe je gelukkig wordt, of zoals zij zeggen: ‘wat het goede leven is’. Epicurus zegt bijvoorbeeld dat je het beste alleen maar leuke dingen kunt gaan doen en je niet te veel zorgen maken. Volgens Aristoteles ben je het meest gelukkig als je veel nadenkt.
Wat kan filosofie allemaal betekenen?
Filosofie of wijsbegeerte is het streven naar kennis en wijsheid. Het is het geheel van de (wetenschappelijke) zoektocht naar de aard van de dingen.
Hoe kun je filosoferen?
De kenmerken van een filosofisch gesprek. Filosoferen is onderzoeken, uitspraken bevragen, denkfouten ontdekken, mogelijkheden in kaart brengen, argumenteren, logisch denken maar vooral ook vrij denken. Filosoferen is dus heel veel meer dan vrijblijvend samen ergens over nadenken.
Wat kun je doen met filosofie?
Er zijn wel degelijk beroepen waarin je voor het grootste gedeelte met filosofie bezig kunt zijn. Zoals bijvoorbeeld als filosofisch schrijver voor een tijdschrift, krant of ander medium. Maar je kunt natuurlijk ook aan de slag als docent filosofie, binnen het voortgezet onderwijs tot de universiteit.
Wat zeggen filosofen over geluk?
Plato. Plato, een klassieke filosoof, is de eerste filosoof die geluk toe-eigent aan de filosofie. Hij houdt zich bezig met de vraag wat een goed leven is, dit staat voor hem gelijk aan een gelukkig leven. Geluk is het hoogste doel in het leven.
Hoe denken filosofen over geluk?
We zetten vijf filosofische perspectieven op geluk voor u op een rijtje.
- Aristoteles: Geluk vergt inspanning.
- Epicurus: Onverstoorbaarheid is de sleutel tot geluk.
- Bentham: Geluk is genot.
- Schopenhauer: Geluk bestaat niet.
- Montaigne: De dood als toetssteen voor geluk.