Inhoudsopgave
Wat is de marxistische theorie?
Het marxisme is enerzijds een beschrijvende methode van de maatschappij en dan vooral de economie op basis van het historisch materialisme waarbij op dialectische wijze de klassenstrijd tussen de twee tegengestelde klassen van kapitaal en arbeid wordt benaderd.
Communisme: een klassenloze maatschappij waarin alles wat geproduceerd wordt van de staat is. socialisme: maatschappij gebaseerd op gelijkheid, solidariteit en sociale rechtvaardigheid.
Wat is het verschil tussen marxisme en leninisme?
Het belangrijkste verschil tussen het orthodoxe marxisme en het leninisme is dat het eerste uitgaat van de revolutionaire kracht van een georganiseerde arbeidersklasse, terwijl het leninisme ervan uitgaat dat de arbeiders veel sneller tot een revolutie kunnen komen met de leiding van een voorhoedepartij, ook wel avant- …
Wat is het doel van marxisme?
Het grote doel van het marxisme is een samenleving waarin iedereen gelijk is. Ze streven ernaar dat er geen geld, religie, bezit of oorlog zal zijn.
Wat is cultureel marxisme?
Cultuurmarxisme is een complottheorie die veronderstelt dat linkse marxistische ideeën en denkers verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen en omverwerpen van de Westerse cultuur.
Wat is een kapitalistische maatschappij?
Het kapitalisme is een economisch systeem dat is gebaseerd op investeringen van geld in de verwachting winst te maken. De productiemiddelen zijn meestal in privaat eigendom van particuliere ondernemers die daarbij veelal gebruikmaken van loonarbeid om meerwaarde te creëren.
Wat is het verschil tussen het leninisme en stalinisme?
Als Lenin, de held van de Russische Revolutie, niet in 1924 gestorven was, dan had Stalin nooit d ekans gekregen de dictator te worden die de Sovjet-Unie een kwart eeuw in een ijzeren greep hield. Of, simpel gezegd: Lenin was goed en Stalin slecht.
Wat is het verschil tussen leninisme en stalinisme?
Het Leninisme is een stroming binnen het Marxisme, net als het Stalinisme. het Marxisme gaat uit van de revolutionaire kracht van een georganiseerde arbeidersklasse, terwijl het leninisme ervan uitgaat dat de arbeiders veel sneller tot een revolutie kunnen komen met de leiding van een zgn. voorhoedepartij.