Inhoudsopgave
Hoe weeg je minder op de weegschaal?
Wat je moet doen om minder te wegen op de weegschaal is door je knieen zakken, en billen naar achter. Je zal merken dat je op deze manier een stukje minder weegt dan wanneer je rechtop staat.
Hoe is de Aarde gewogen?
De aarde weegt iets minder dan 6 quadriljoen kilogram, een getal van 25 cijfers. Hoe is iemand daar ooit achter gekomen? Het is niet alsof je de aarde even op een weegschaal kunt leggen. Verrassend is misschien dat dit gewicht1 al aan het einde van de achttiende eeuw bekend was.
Hoe bereken je het gewicht van de Aarde?
Het gewicht van de Aarde is niet te meten. Wel kunnen onderzoekers iets zeggen over de massa van de Aarde. Het zit namelijk zo: het gewicht van iets kun je bepalen door de kracht die het uitoefent op iets anders waar het op staat. Maar de Aarde staat nergens op!
Waar is de evenaar getekend?
De evenaar is vaak getekend op wereldkaarten in de atlas of op wereldbollen. De evenaar loopt over de werelddelen Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Landen die op de evenaar liggen zijn: Omdat de stralen van de zon het grootste deel van het jaar loodrecht op de evenaar terecht komen is het daar altijd warm.
Waarom is de evenaar altijd warm?
Omdat de stralen van de zon het grootste deel van het jaar loodrecht op de evenaar terecht komen is het daar altijd warm. Ook is het meestal vochtig (door veel regen) rond de evenaar. Dat zorgt er voor dat je rond de evenaar veel oerwouden ( tropische regenwouden) vindt.
Wat is het klimaten rond de evenaar?
Klimaten rond de evenaar. Omdat de stralen van de zon het grootste deel van het jaar loodrecht op de evenaar terecht komen is het daar altijd warm. Ook is het meestal vochtig (door veel regen) rond de evenaar. Dat zorgt er voor dat je rond de evenaar veel oerwouden ( tropische regenwouden) vindt.
Wat is de evenaar van de wereldbol?
De evenaar is een denkbeeldige lijn (je kunt hem dus niet in het echt zien) die over de aarde loopt. De wereldbol is verdeeld in een bovenhelft ( noordelijk halfrond) en een onderhelft ( zuidelijk halfrond ). De grens tussen deze helften heet de evenaar. De evenaar is vaak getekend op wereldkaarten in de atlas of op wereldbollen.