Hoe diep leven regenwormen?
Regenwormen leven niet allemaal ondergronds, veel soorten zijn diepgravers die lange verticale gangen maken zoals de veel voorkomende dauwpier of gewone regenworm (Lumbricus terrestris), die 9 tot 30 cm lang wordt en de rode worm Lumbricus rubellus die tot 15 cm lang wordt.
Wat doen tegen regenwormen?
Regenwormen zijn helaas erg lastig te bestrijden in uw gazon, maar omdat ze indirect niet schadelijk zijn voor uw gazon hoeft u ze niet perse te bestrijden. Heeft u wel veel last van zandhoopjes en wordt het gazon hier slechter door? Dan kunt u het gazon het beste regelmatig harken met een bladhark.
Hoe graven regenwormen?
Regenwormen graven gangetjes door de grond. Er zijn wormen welke horizontale gangetjes graven en er zijn wormen welke verticale gangetjes graven. Hierdoor komt er meer lucht in de bodem en kunnen planten beter groeien. Ook zorgen de gangetjes voor een betere waterdoorlaatbaarheid.
Wat zijn de soorten regenwormen?
Regenwormen (Lumbricidae) zijn een familie van ongewervelde dieren die behoren tot de ringwormen (Annelida). Regenwormen behoren tot de Oligochaeta, dit is een groep van wormen die de zee verlaten hebben en in zoetwater maar ook op het land kunnen leven. Regenwormen komen wereldwijd algemeen voor, uitgezonderd in droge klimaten en op Antarctica.
Wat zijn de knooppunten van een regenworm?
Regenwormen hebben een hoog ontwikkeld zenuwstelsel, net als andere ongewervelde dieren hebben ze geen hersenen maar een aantal knooppunten waar de zenuwen samenkomen. Een dergelijk knooppunt wordt een ganglion genoemd, meervoud ganglia. De regenworm heeft dergelijke knooppunten vooraan de kop, deze worden de hersenganglia genoemd.
Wat zijn de vijanden van de regenworm?
De regenworm staat onder aan de voedselketen en heeft veel vijanden. Zo dienen ze als voedsel voor vogels, egels, muizen, dassen, mollen en insecten. Regenwormen kunnen last hebben van parasieten zoals algen, platwormen en aaltjes. Deze komen voor bij de regenworm in het bloed, spieren, maag en darmen.