Wie vraag je als voogd?

Wie vraag je als voogd?

Zelf een voogd kiezen: waar leg je dat vast?

  • Je kunt als ouders 1 persoon, of 2 personen gezamenlijk, aanwijzen als voogd en in je testament laten opnemen. Dat doe je bij de notaris.
  • Je kunt de door jou aangewezen voogd ook laten registreren in het gezagsregister via de rechtbank.

Hoe kan een vader gezag krijgen?

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgen beide ouders samen gezag over een kind. Is dit niet zo, dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag. Om gezag te krijgen of hebben, mag u niet jonger zijn dan 18 jaar, onder curatele staan of een geestelijke stoornis hebben.

Wat zijn mijn rechten en plichten als voogd?

Als enige voogd bent u verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van het kind. U hoeft dit niet zelf te doen. Het kind kan bijvoorbeeld in een gezinsvervangend tehuis of in een pleeggezin verblijven. Ook hoeft u niet zelf het levensonderhoud van het kind te betalen.

Wat moet een gezinsvoogd doen?

Wat is de rol van de gezinsvoogd? De gezinsvoogd begeleidt het kind en helpt ouders bij het oplossen van opvoedingsproblemen. Hij geeft zo nodig aanwijzingen die ouders moeten opvolgen. Het is de taak van de gezinsvoogd om het welzijn van het kind in de gaten te houden en in te grijpen wanneer dat nodig is.

Kan ik voogd worden van mijn kleinkind?

Ouders kunnen u bij testament aanwijzen als voogd. Of in het gezagsregister laten registreren dat u na hun overlijden het gezag over hun kind krijgt. Ook een rechter kan u als voogd aanwijzen.

Wat kost het om een voogdij vastleggen?

Voogd aanwijzen via gezagsregister U kunt een voogd aanwijzen door een aantekening in het gezagsregister. U kunt hiervoor het webformulier voor aantekening gezag na overlijden invullen op de website Rechtspraak.nl. Het aanwijzen van een voogd in het register is gratis.

Hoe kan je voogd worden?

Dit komt met name voor bij pleegouders die al langere tijd voor een pleegkind zorgen en van wie een van beiden al voogd is over het kind. De rechter kan, op verzoek, de ander ook benoemen als voogd. Ouders kunnen 2 personen aanwijzen als voogd. Ook partners van gelijk geslacht kunnen voogd van een kind worden.