Inhoudsopgave
Hoe werkt een DDD pacemaker?
Pacemaker met twee draden: DDD-pacemakers De pacemaker controleert via beide draden of het hartritme voldoende is. Bij een te langzame hartslag geeft de pacemaker een elektrisch stroompje (impuls) af via een van de draden in het hart, zodat de boezems en kamers in een goed ritme blijven pompen.
Waar is de sinusknoop voor?
Het normale hartritme heet het sinusritme. De gangmaker van het hart is de sinusknoop die in de wand van de rechterboezem zit. De hartspier trekt in rust gemiddeld met een frequentie van zestig tot zeventig slagen per minuut samen. Als iemand zich inspant kan het hart wel 150 tot 180 keer per minuut samentrekken.
Hoe lang kan een ICD mee?
Als de batterij van een ICD leeg is, dan moet de hele ICD vervangen worden. De levensduur van de ICD’s en CRT-D’s is 5 tot 10 jaar. De levensduur is afhankelijk van de instellingen van de ICD en hoe vaak de ICD een schok moet geven.
Wat gebeurt er bij een slecht werkende sinusknoop?
Bij het Sick Sinus Syndroom geeft de sinusknoop meestal te weinig prikkels af en is het hartritme te langzaam. Het komt ook voor dat de sinusknoop afwisselend teveel en te weinig prikkels geeft. Het hart slaat hierdoor het ene moment te snel en dan weer te langzaam. De hartslag volgt niet de behoefte van het lichaam.
Wat stuurt de sinusknoop aan?
De sinusknoop geeft als het ware het tempo aan. Vanuit de sinusknoop verspreidt de elektrische prikkel zich aanvankelijk over de spiercellen van beide boezems en wordt dan even opgehouden in de AV-knoop. De elektrische prikkel verspreidt zich in een domino-effect razendsnel over de spiercellen van het hart.
Hoe lang kan je leven met een pacemaker?
Een batterij van een pacemaker gaat ongeveer 8 tot 10 jaren mee. Als de batterij van een pacemaker bijna leeg is, moet de pacemaker vervangen worden. Uw arts overlegt dit met u. Meestal krijgt u dan een nieuwe pacemaker die op de oude pacemakerdraden wordt aangesloten.