Inhoudsopgave
Hoe weet ik of mijn kind goed gehecht is?
Je kind raakt veilig gehecht als jij:
- reageert en aandacht geeft als je kind contact zoekt, bijvoorbeeld als hij brabbelt, huilt of lacht.
- zelf contact zoekt met je kind.
- je kind voedt als hij honger heeft.
- hem troost als hij huilt.
- zijn luier verschoont als hij vuil is.
- hem liefdevol knuffelt en wiegt.
Hoe komt hechting tot stand?
Hechting is ‘een duurzame affectieve relatie tussen een persoon (kind) en een specifiek persoon (opvoeder)’. Deze band is duurzaam en continue, ongeacht hoe het tot stand gekomen is. Het proces waar een jong een band vormt met het moederdier of met degene die de moeder vervangt wordt ook hechting genoemd.
Hoe omgaan met vermijdende hechtingsstijl?
Veel mensen met een vermijdende hechtingsstijl gaan intimiteit – niet per se seksualiteit – uit de weg en besteden dus vaak weinig tijd aan hun relatie. Breng daarom op een actieve manier meer tijd met je partner door. Ga samen uit eten of naar de film, en ontwikkel diepte in de relatie.
Waarom hechting zo belangrijk is?
Waarom is een veilige hechting belangrijk? Wanneer een kind een veilige hechtingsrelatie opbouwt met zijn ouders, vergroot dat de kans op een ongestoorde, met name sociale en emotionele, ontwikkeling. Ook bevordert een veilige hechting nieuwsgierigheid, leergierigheid en het toegeven aan de drang tot exploratie.
Hoe weet je of baby goed hecht?
Het komt de hechting met je baby ten goede als je op zijn gehuil reageert. Soms huilt je kindje door fysieke ongemakken, deze kun je vaak verhelpen. Het kan ook zijn dat je niet weet waarom je baby huilt. Geef hem dan de ruimte om te huilen, terwijl hij zich veilig kan voelen bij jou.
Hoe los je hechtingsproblemen op?
Behandeling bij een hechtingsstoornis probeert het vertrouwen met jezelf en anderen te herstellen. Problemen in de gehechtheid schreeuwen om aandacht. Gehechtheid blijft mogelijk, ook als je ouder bent. We proberen de oude ervaringen te verwerken en nieuwe ervaringen rond nabijheid toe te laten.