Inhoudsopgave
Hoe merk je bloedstolling?
Door een tekort aan bloedplaatjes, en dus gebrekkige stolling, kunnen bloedingen ontstaan, met als gevolg:
- neus- en tandvleesbloedingen.
- petechiën (kleine puntbloedinkjes)soms zeer grote en donkere blauwe plekken.
- bloed in de urine.
- heftige, soms langdurige menstruatie.
- geel gekleurde huid en/of ogen.
Wat valt onder stollingsstoornis?
Een stollingsstoornis is een bloedziekte waarbij het bloed niet (goed) stolt. Mensen met een stollingsstoornis hebben daardoor een verhoogde bloedingsneiging, dat betekent dat ze meer kans hebben op een bloeding. Bijvoorbeeld blauwe plekken en tandvlees- en slijmvliesbloedingen.
Wat is een Stollingsprobleem?
Bloedneuzen en blauwe plekken Hevige menstruaties, bloedneuzen, blauwe plekken of hevig bloedverlies na een operatie, tandheelkundige ingreep of bevalling. Artsen denken bij deze klachten niet vaak in de richting van stoornissen in de bloedstolling.
Waar wordt stollingsfactor gemaakt?
Deze eiwitten vormen de zogeheten stollingsfactoren die gezamenlijk de bloedstolling aansturen. De stollingsfactoren worden aangemaakt in de lever. Bij een beschadiging van een bloedvat komt in het lichaam een stollingsproces op gang.
Is trombose een Bloedstollingsziekte?
Afwijkingen in de bloedstolling met een grotere kans op trombose, zoals bij Factor V Leiden. Afwijkingen in de bloedstolling met een grotere kans op spontane bloedingen, zoals de ziekte van Von Willebrand, hemofilie of immuun trombocytopenie (ITP)
Is er mis met stollen van het bloed?
Bij bloedstollingsziekten is er iets mis met het stollen van het bloed. Als iemand een bloedstollingsziekte heeft, duurt het te lang voordat er een korstje op een wond komt. Ook kan het gebeuren dat er juist een korstje ontstaat zonder dat er een wond is. Er zijn veel verschillende bloedstollingsziekten.
Wat is bloedaandoeningen?
Bloedaandoeningen, ook gekend als hematologische aandoeningen, zijn acuut of chronisch. De meeste bloedaandoeningen zijn erfelijk, maar tal van factoren leiden tot verworven bloedstoornissen. Voorts treden sommige bloedaandoeningen reeds bij de geboorte op, terwijl andere stoornissen pas op latere leeftijd tot uiting komen.
Wat zijn de aandoeningen van de bloedplaatjes?
Veel voorkomende symptomen van aandoeningen van de bloedplaatjes hebben betrekking op de huid, waarop gemakkelijk blauwe plekken ontstaan. Snijwonden of zweren genezen niet of erg langzaam. Voorts stelt bloed niet na een verwonding of snede. Afibrinogenemie is zeldzame bloedstollingsziekte.