Inhoudsopgave
Hoe verzorg je een schaafwonde in 4 stappen?
eerste hulp bij snij- en schaafwonden
- stap 1: stelp het bloeden. Eerst moet het bloeden stoppen.
- stap 2: reinig de wonde. Goed reinigen is het allerbelangrijkste en moet zo snel mogelijk gebeuren.
- stap 3: ontsmetten.
- stap 4: bedekken.
- stap 5: naverzorging.
Welke zalf op schaafwonde?
Breng een wondhelende verzorging zoals Flamigel ® aan die de wond vochtig houdt om de genezing van de wond te versnellen. Doet het veel pijn, breng dan een laag Flamigel ® aan op een steriel verband en leg het verband op de wond.
Welke zalf op wonden?
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Hoe behandel je een schaafwond?
Spoel vervolgens de wond schoon met kraanwater (kan ook onder de douche) of met een fysiologische zoutoplossing. Dep de schaafwond droog en behandel de plek met een huidontsmettingsmiddel (jodium, betadine, sterilon, chloorhexidine). Schaafwonden zijn pijnlijk en er komt vaak wat vocht vrij. Een vet zalfgaas of wondhelende gel werkt verzachtend.
Wat zijn de klachten van schaafwond?
In de huid zie je vaak krassen zitten van de ruwe oppervlakte waar je langs bent geschaafd. De huid reageert op deze beschadiging met de volgende klachten en symptomen: Pijn. Roodheid. Zwelling. Warmte. Wondvocht. Meestal welt er een beetje wondvocht op om het vuil in de schaafwond af te voeren. Soms komt er ook bloed uit de wond.
Hoe maak je de schaafwond schoon?
Maak eerst de omgeving rondom de schaafwond (vaak knie) schoon met een washandje met zeep. Spoel vervolgens de wond schoon met kraanwater (kan ook onder de douche) of met een fysiologische zoutoplossing. Dep de schaafwond droog en behandel de plek met een huidontsmettingsmiddel (jodium, betadine, sterilon, chloorhexidine).